Holokauszt történeteket is visz a Holdra az izraeli űrszonda

Ha sikerül az akció, akkor Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra.

Az időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval.  A holokauszt történetek mellett gyerekrajzokat, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek az izraeliek a Holdra várhatóan a jövő év elején.

Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz. A SpaceIL-t vezető Idó Antebi elmondta, hogy az időkapszula a Holdon marad az űrjármű küldetésének végeztével.

The Mission | SpaceIL

The Google Lunar XPRIZE Challenge SpaceIL is the only Israeli team participating in international Google Lunar XPRIZE competition: a modern race to the Moon. The competition offers a first prize of $20 million to the first non- governmental team to accomplish three tasks: Far Beyond the Competition SpaceIL has a vision much bigger than the …

 

Mivel nem tér vissza, az elküldött információk előre láthatóan korlátlan ideig a Holdon maradnak, a jövő generációi fogják megtalálni és megismerni azokat. Már néhány hét múlva az Egyesült Államokba, kaliforniai kilövőhelyére szállítják az első izraeli űrszondát az után, hogy összeszerelték és elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Holdon való landolást valahol az Apollo 15 és 17 amerikai űrhajók landolásának helyei között tervezik.

Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban.  Ha sikerül, Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra. A Beresít, vagyis magyarul Genezis nevű, kerek holdjárónak négy lába van, másfél méter magas és 585 kiló súlyú, melynek kétharmada az üzemanyag.

A magánadományozók, főként amerikai zsidó multimilliomosok segítségével megépített űreszköz az időkapszula mellett a Hold mágnesességét mérő készülékeket is szállít majd.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp