Gázában nyitna gyárat az izraeli SodaStream

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Daniel Birnbaum, a SodaStream vezérigazgatója egy konferencián beszélt arról a tervről, hogy a cég Gázában is szeretne gyártóüzemet létrehozni.

„Azt szeretnénk, hogy a gázai lakosoknak legyen valódi munkája” – mondta a Globes gazdasági magazin konferenciáján Daniel Birnbaum, a SodaStream vezérigazgatója, aki szerint, ahol a jólét és a fejlődés jelen van, ott a békére is lehet esély. Ezért az izraeli cég azt tervezi, hogy Gázában hoz létre új gyártóüzemet.

Daniel Birnbaum és Ramon Laguarta a SodaStream gyárában

 

Birnbaum példának felhozta, hogy a SodaStream izraeli gyárában jelenleg nagyjából ezer zsidó és ezer arab munkás dolgozik, több százan a palesztin területekről érkeztek. Az üzemben ennek ellenére a munkások békében és harmóniában dolgoznak, az emberek mosolyognak, és barátságok jönnek létre. Birnbaum szerint ez más cégek számára is követendő példa lehetne.

Birnbaum elképzeléseivel egyetért a SodaStreamet idén nyáron 3,2 milliárd dollárért megvásárló PepsiCo vezérigazgatója is. Rmon Laguarta elmondta, hogy a PepsiCo egyik alapértéke a sokszínűség, a céget alapító Don Kendall pedig azt vallotta, hogy az üzlet összeköti a különböző kultúrákat.

A gázai helyzetet elemző korábbi cikkünkben írtunk a Gázában lévő nehéz gazdasági helyzetről és a magas munkanélküliségi mutatókról. A cikkben idézett Tal Russo, az izraeli hadsereg nyugalmazott tábornoka például arról beszélt, hogy szoros kapcsolat van a gázai zavargások és az övezetben uralkodó nehéz gazdasági helyzet között.

Miért ront neki a gázai határnak több tízezer palesztin, amikor tudják, hogy lőni fognak rájuk? – Kibic Magazin

A gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet ténykedése van a legnagyobb hatással az elmúlt napok véres eseményeire. Az embereket azonban nehéz a tűzvonalba hajtani anélkül, hogy azok ne érnék azt az elkeseredettségi szintet, hogy már tényleg minden mindegy a számukra. Miközben Jeruzsálemben ünnepélyes körülmények között megnyitották az amerikai nagykövetséget, háborús állapotok alakultak ki az Izraelt és Gázát elválasztó határkerítés mentén.

(Jpost)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp