Gázában nyitna gyárat az izraeli SodaStream

Daniel Birnbaum, a SodaStream vezérigazgatója egy konferencián beszélt arról a tervről, hogy a cég Gázában is szeretne gyártóüzemet létrehozni.

„Azt szeretnénk, hogy a gázai lakosoknak legyen valódi munkája” – mondta a Globes gazdasági magazin konferenciáján Daniel Birnbaum, a SodaStream vezérigazgatója, aki szerint, ahol a jólét és a fejlődés jelen van, ott a békére is lehet esély. Ezért az izraeli cég azt tervezi, hogy Gázában hoz létre új gyártóüzemet.

Daniel Birnbaum és Ramon Laguarta a SodaStream gyárában

 

Birnbaum példának felhozta, hogy a SodaStream izraeli gyárában jelenleg nagyjából ezer zsidó és ezer arab munkás dolgozik, több százan a palesztin területekről érkeztek. Az üzemben ennek ellenére a munkások békében és harmóniában dolgoznak, az emberek mosolyognak, és barátságok jönnek létre. Birnbaum szerint ez más cégek számára is követendő példa lehetne.

Birnbaum elképzeléseivel egyetért a SodaStreamet idén nyáron 3,2 milliárd dollárért megvásárló PepsiCo vezérigazgatója is. Rmon Laguarta elmondta, hogy a PepsiCo egyik alapértéke a sokszínűség, a céget alapító Don Kendall pedig azt vallotta, hogy az üzlet összeköti a különböző kultúrákat.

A gázai helyzetet elemző korábbi cikkünkben írtunk a Gázában lévő nehéz gazdasági helyzetről és a magas munkanélküliségi mutatókról. A cikkben idézett Tal Russo, az izraeli hadsereg nyugalmazott tábornoka például arról beszélt, hogy szoros kapcsolat van a gázai zavargások és az övezetben uralkodó nehéz gazdasági helyzet között.

Miért ront neki a gázai határnak több tízezer palesztin, amikor tudják, hogy lőni fognak rájuk? – Kibic Magazin

A gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet ténykedése van a legnagyobb hatással az elmúlt napok véres eseményeire. Az embereket azonban nehéz a tűzvonalba hajtani anélkül, hogy azok ne érnék azt az elkeseredettségi szintet, hogy már tényleg minden mindegy a számukra. Miközben Jeruzsálemben ünnepélyes körülmények között megnyitották az amerikai nagykövetséget, háborús állapotok alakultak ki az Izraelt és Gázát elválasztó határkerítés mentén.

(Jpost)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp