Algából fejlesztenek lebomló műanyagot izraeli kutatók

Algából készülő lebomló műanyagot fejlesztenek izraeli kutatók olyan eljárással, amelyhez nincs szükség mezőgazdasági terület vagy friss víz használatára.

A műanyag, amely egy ipari használatra kifejlesztett polimer, a világ egyik legjelentősebb szennyezőanyaga. Évszázadokba telik, mire lebomlik, így a palackok, zacskók és csomagolások az óceánokba kerülve veszélyeztetik az élővilágot és szennyezik a környezetet. A műanyag ráadásul kőolajszármazékokból készül, és az ipari folyamatok során kémiai szennyezőanyagok keletkeznek melléktermékként.

Műanyaghulladék

Ennek a problémának részleges megoldása a bioműanyag lehet, amely biopolimerekből áll csakúgy, mint a növények vagy a baktériumok, nem igényel kőolajat és gyorsan lebomlik. 

A biopolimerek előállításához növényeket vagy baktériumokat kell tenyészteni olyan folyamat során, amely növények esetében termőföldet és friss vizet, baktériumok esetében friss vizet igényel. Ezért problémás a bioműanyagra való átállás az olyan vízben szegény országok számára, mint Izrael.

A Tel-avivi Egyetem kutatóinak most azonban tengervízben élő organizmusokból sikerült biopolimereket létrehozni. A kutatás nyersanyagát többsejtű tengeri alga adta, amely egysejtű archeákkal, ősbaktériumokkal táplálkozik. Ez a baktérium nagyon sós vízben él és biopolimereket állít elő.

A szakértők jelenleg az eljárás pontosításán dolgoznak, hogy megtalálják a különböző tulajdonságokkal bíró műanyagok előállításához legmegfelelőbb baktériumokat és algákat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp