Döbbenet: egymillió szegény gyermek él Izraelben

Izraelben a lakosság negyede, 1,3 millió felnőtt és 1 millió gyermek él szegénységben, nincs megfelelő mennyiségű ennivalója és pénze fűtésre, gyógyszerekre, írja az izraelinfo.com.

Az adatok a Latet (Adakozni) alapítványtól származnak, a felmérést az ERI közvéleménykutató cég közösen készítette a Ynet internetes portállal.

A jóléti szolgálat adatai szerint az izraeli gyerekek harmada naponta legalább egy étkezéssel kevesebbet eszik, csupán azért, mert a szülőknek nincs többre pénzük. A gyermekek 5,7 százaléka kényszerült már rá arra, hogy kukákból szedjen össze ételt. A nyugdíjasok esetében a helyzet még rémisztőbb, 92 százalékuk időskori ellátása nem megfelelő, kétharmaduk arról számolt be, hogy pénzhiány miatt nem tudja megőrizni egészségét.

A szegénynek minősített családok 53 százalékában nincs elég élelmiszer, 72 százalék attól tart, hogy elapadnak a támogatási források. A segélyre szoruló kisgyermekesek 47 százaléka kénytelen lemondani a bébi tápszerről.

A Latet szegénységi indexe némileg különbözik a Bituach Leumi (Nemzeti Biztosító Intézet) által publikált indextől, amely csupán a havi 3 ezer sékel alatti jövedelemből élőket tekinti szegényeknek. (Az ő legfrissebb, 2016-os nyilvántartásuk szerint 1,9 millió izraeli él a szegénységi küszöb alatt.) A Latet ennél messzebb megy, és azokat is ebbe a kategóriába sorolja, akiknek nehézséget okoz a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerek beszerzése, vagy a kielégítő egészségügyi ellátás finanszírozása.

Hátrányos helyzetű, szegénységben élő fiatal izraeli srácokról forgatta első filmjét Eliran Elya, aki szerint Izraelben még tabunak számít ezekkel a problémákkal foglalkozni. A Jómadarak című film díjat nyert a Jeruzsálemi Filmfesztiválon  és a 7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nyitófilmje volt. A rendezővel készített interjú alább olvasható.

Eliran Elya: A társadalom mélyrétegei foglalkoztatnak – Kibic Magazin

Periférián élő fiatal izraeli srácokról forgatta első filmjét Eliran Elya, aki szerint Izraelben még tabunak számít ezekkel a problémákkal foglalkozni. A Jómadarak című film díjat nyert a Jeruzsálemi Filmfesztiválon. A 7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nyitófilmje, JÓMADARAK rendezőjével, Eliran Elyával és főszereplőjével Adar Hazazi Gersch-sel beszélgettünk. A film személyes élményeken alapul.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Egymillió szegény gyermek Izraelben ” Izraelinfo

A Latet (Adakozni) alapítvány adatai szerint Izraelben a lakosság negyede, 1,3 millió felnőtt és 1 millió gyermek él szegénységben, nincs megfelelő mennyiségű ennivalója és pénze fűtésre, gyógyszerekre – számolt be az ERI közvéleménykutató céggel közös felmérésről a Ynet internetes portál. A Latet szegénységi indexe némileg különbözik a Bituach Leumi (Nemzeti Biztosító Intézet) által publikált indextől, …

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp