Egyhangúlag megerősítette pozíciójában Heislert a Mazsihisz közgyűlése

A szervezet teljes egyetértésben kiállt a MAZSIHISZ elnöke és vezetése mellett a Figyelő hetilap címlapján Heisler András elnököt ért támadás kapcsán.

A Szövetség Közgyűlése  szolidaritását fejezte ki a MAZSIHISZ elnöke irányába, és az ezzel kapcsolatos határozatot egy tartózkodással egyhangúlag elfogadta december 16-án.

„Nem kértem, nem javasoltam, az egy tartózkodás én voltam. Egyébként meg köszönöm, az egyértelmű kiállás jól esett”, írta Facebook közleményében vasárnap este Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

A határozat kimondta, hogy a Mazsihisz elvi éllel utasít vissza minden kódolt vagy kevésbé kódolt antiszemita narratívát.

Mint arról korábban beszámoltunk a Figyelő egyik címlapján Heisler Andrást ábrázolja aláhulló húszezresek között. A Mazsihisz szerint a címlap szándékos karaktergyilkosság, és az izraeli nagykövet is aggodalmát fejezte ki a kép miatt.

A Figyelő azt állította, hogy a hitközség a Rumbach zsinagóga rekonstrukciójára és az Együttélés Háza projekt megvalósítására kapott 3,2 milliárdos állami támogatás egy részével nem tud elszámolni. Szerintük Heisler trükközni próbál a pénzzel, és nem világos a számukra az sem, hogy miről fog szólni az Együttélés Háza.

A hitközség szerint a címlap állítása tételesen valótlan, ugyanis a Rumbach zsinagóga-projekt ügyében a Mazsihisz minden elszámolási kötelezettségének határidőben eleget tett.

A Figyelő nemrég olvadt be a legtöbb kormánypárti médiát összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba. A hetilap ezelőtt viszont annak a Schmidt Máriának a tulajdonában volt, akivel Heislernek és a Mazsihisznek komoly konfliktusa volt a Sorsok Háza koncepciójának kialakítása miatt.

Mazsihisz: Valótlanságokat állít a Figyelő, uszító a címlapja – Kibic Magazin

A Figyelő eheti címlapján Heisler Andrást ábrázolja aláhulló húszezresek között. A Mazsihisz szerint a címlap szándékos karaktergyilkosság, és az izraeli nagykövet is aggodalmát fejezte ki emiatt. „A Figyelő 2018/48. számának címlapján megjelent Szövetségünk elnökét ábrázoló fotó-montázs közösségünkkel szembeni évszázados sztereotípiák felélesztésére alkalmas” – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége által kiadott közleményben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp