Új igazgató kerül a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont élére

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Holokauszt Emlékközpontot fenntartó Miniszterelnökség a továbbiakban nem számít a jelenlegi igazgató, Szita Szabolcs munkájára. Az új vezetéstől az intézmény megújulását remélik.

Leváltja Szita Szabolcs történészt a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) éléről a Miniszterelnökség, a helyére a HVG értesülései szerint Kovács Tamás történész levéltáros érkezik. Az új igazgató hivatalos kinevezése azonban még nem történt meg.

Fotó: HDKE

Kovács Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, régóta kutatja a magyarországi holokausztot. Kutatási területe kiterjed a hazai szélsőjobboldali mozgalmak, a Magyar Királyi Csendőrség, a Magyar Királyi Rendőrség és a nyilas éra politikai rendőrségének működésére. Korábban már dolgozott a HDKE-ben, illetve főlevéltárosként az Országos Levéltárban is.

A HVG úgy tudja, hogy a HDKE mögött álló közalapítvány élén nem lesz változás, a kuratórium elnöke továbbra is Grósz Andor marad. Grósz és Szita az elmúlt években nem voltak jó viszonyban, és maga az intézmény sem működött problémamentesen. A HDKE nem tudott bekapcsolódni sem a hazai, sem a nemzetközi múzeumi, kulturális életbe. Az új vezetőség viszont évi 20-22 ezer látogatót szeretne az intézménybe vonzani.

Korábban olyan hírek is megjelentek, hogy a Holokauszt Emlékközpont összevonásra kerülne a Sorsok Házával. Az így létrejött komplexumot pedig Schmidt Mária irányítása alá helyeznék. A fenntartó Miniszterelnökség azonban cáfolta ezeket a híreszteléséket.

Schmidt Máriáé lesz a Páva utca? – Kibic Magazin

Schmidt Mária lehet az igazgatója annak a komplexumnak, amelyben összevonnák a Sorsok házát és a Páva utcai holokauszt emlékközpontot, tudta meg a Népszava Karsai László történésztől. Karsai elmondta, hogy tudomása szerint még nincs végleges döntés. A héten Orbán Viktor Izraelbe utazik, többek között ellátogat a Jad Vashem Intézetbe, és informálisan tárgyalnak izraeli történészekkel, mit szólnak Schmidt Mária személyéhez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp