Új igazgató kerül a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont élére

A Holokauszt Emlékközpontot fenntartó Miniszterelnökség a továbbiakban nem számít a jelenlegi igazgató, Szita Szabolcs munkájára. Az új vezetéstől az intézmény megújulását remélik.

Leváltja Szita Szabolcs történészt a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) éléről a Miniszterelnökség, a helyére a HVG értesülései szerint Kovács Tamás történész levéltáros érkezik. Az új igazgató hivatalos kinevezése azonban még nem történt meg.

Fotó: HDKE

Kovács Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, régóta kutatja a magyarországi holokausztot. Kutatási területe kiterjed a hazai szélsőjobboldali mozgalmak, a Magyar Királyi Csendőrség, a Magyar Királyi Rendőrség és a nyilas éra politikai rendőrségének működésére. Korábban már dolgozott a HDKE-ben, illetve főlevéltárosként az Országos Levéltárban is.

A HVG úgy tudja, hogy a HDKE mögött álló közalapítvány élén nem lesz változás, a kuratórium elnöke továbbra is Grósz Andor marad. Grósz és Szita az elmúlt években nem voltak jó viszonyban, és maga az intézmény sem működött problémamentesen. A HDKE nem tudott bekapcsolódni sem a hazai, sem a nemzetközi múzeumi, kulturális életbe. Az új vezetőség viszont évi 20-22 ezer látogatót szeretne az intézménybe vonzani.

Korábban olyan hírek is megjelentek, hogy a Holokauszt Emlékközpont összevonásra kerülne a Sorsok Házával. Az így létrejött komplexumot pedig Schmidt Mária irányítása alá helyeznék. A fenntartó Miniszterelnökség azonban cáfolta ezeket a híreszteléséket.

Schmidt Máriáé lesz a Páva utca? – Kibic Magazin

Schmidt Mária lehet az igazgatója annak a komplexumnak, amelyben összevonnák a Sorsok házát és a Páva utcai holokauszt emlékközpontot, tudta meg a Népszava Karsai László történésztől. Karsai elmondta, hogy tudomása szerint még nincs végleges döntés. A héten Orbán Viktor Izraelbe utazik, többek között ellátogat a Jad Vashem Intézetbe, és informálisan tárgyalnak izraeli történészekkel, mit szólnak Schmidt Mária személyéhez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp