Emléktáblát kap a több mint 1300 embert megmentő zsidó üzletember

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Főként Pozsony környékéről juttatott ki zsidókat Palesztinába a háború idején. Áron Grünhut emléktáblájának avatása a Holokauszt Emlékközpont udvarán lesz december 19-én 11 órakor.

Aron Grünhut pozsonyi zsidó üzletember a két világháború között különböző árucikkekkel kereskedett és egy ideig egy zsidó étteremet is üzemeltetett. Aktív tagja és tisztségviselője volt a pozsonyi ortodox zsidó közösségnek, egy ideig ő volt a Chevra Kadisa, a zsidó temetkezési egylet vezetője, de a pozsonyi Zsidó Kórház elöljáróságának és több jótékonysági egyesületnek is a tagja volt.

Grünhut Áron

Embermentő tevékenysége az Anschlusst követően kezdődött.

Ausztria Németországba történő bekebelezését követően részt vett a Köpcsény környéki menekültek megsegítésében, Csehszlovákiába juttatva őket. Ezzel egy időben sátortábort állíttatott fel a Dunaszerdahely térségében összegyűjtött hontalan zsidók számára, és gondoskodott róla, hogy kiutazhassanak Palesztinába.

1939 tavaszán elintézte, hogy tíz szlovákiai ortodox zsidó fiú csatlakozhatott a Nicholas Winton brit diplomata által kezdeményezett mentőakcióhoz, amelynek során zsidó gyerekeket menekítettek a Cseh- Morva Protektorátusból Nagy Britanniába.

Leglátványosabb akciója valószínűleg az a mentés volt, amely során több mint 1300 zsidó menekülhetett hajón Pozsonyból Palesztinába.

Az embermentőnek végül önmagát is meg kellett mentenie. 1943-ban Magyarországra menekült, ahol álnéven élve vészelte át a háborút.

Grünhut Áron 1300 zsidó megmentőjének emléktábla avatása lesz a Holokauszt Emlékközpont udvarán.Időpont: (szerda) 2018 december 19.-én 11:00-korCím: 1094 Bp. Páva u. 39.

Geplaatst door Maccabi Vac Hungary op Donderdag 13 december 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp