Emléktáblát kap a több mint 1300 embert megmentő zsidó üzletember

Főként Pozsony környékéről juttatott ki zsidókat Palesztinába a háború idején. Áron Grünhut emléktáblájának avatása a Holokauszt Emlékközpont udvarán lesz december 19-én 11 órakor.

Aron Grünhut pozsonyi zsidó üzletember a két világháború között különböző árucikkekkel kereskedett és egy ideig egy zsidó étteremet is üzemeltetett. Aktív tagja és tisztségviselője volt a pozsonyi ortodox zsidó közösségnek, egy ideig ő volt a Chevra Kadisa, a zsidó temetkezési egylet vezetője, de a pozsonyi Zsidó Kórház elöljáróságának és több jótékonysági egyesületnek is a tagja volt.

Grünhut Áron

Embermentő tevékenysége az Anschlusst követően kezdődött.

Ausztria Németországba történő bekebelezését követően részt vett a Köpcsény környéki menekültek megsegítésében, Csehszlovákiába juttatva őket. Ezzel egy időben sátortábort állíttatott fel a Dunaszerdahely térségében összegyűjtött hontalan zsidók számára, és gondoskodott róla, hogy kiutazhassanak Palesztinába.

1939 tavaszán elintézte, hogy tíz szlovákiai ortodox zsidó fiú csatlakozhatott a Nicholas Winton brit diplomata által kezdeményezett mentőakcióhoz, amelynek során zsidó gyerekeket menekítettek a Cseh- Morva Protektorátusból Nagy Britanniába.

Leglátványosabb akciója valószínűleg az a mentés volt, amely során több mint 1300 zsidó menekülhetett hajón Pozsonyból Palesztinába.

Az embermentőnek végül önmagát is meg kellett mentenie. 1943-ban Magyarországra menekült, ahol álnéven élve vészelte át a háborút.

Grünhut Áron 1300 zsidó megmentőjének emléktábla avatása lesz a Holokauszt Emlékközpont udvarán.Időpont: (szerda) 2018 december 19.-én 11:00-korCím: 1094 Bp. Páva u. 39.

Geplaatst door Maccabi Vac Hungary op Donderdag 13 december 2018

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp