Több mint 2,5 millió forintot ért Frank Sinatra kipája

Valaha Frank Sinatráé volt az a kézzel hímzett kipa, amelyet közel 10000 dollárért, azaz majdnem 3 millió forintért árvereztek el egy aukción a napokban.

A fekete kipán zenei hangjegyek és a Frank név áll, és december 6-dikán New Yorkban kelt el a Sotheby’s árverésén több más olyan tétellel együtt, amelyek az énekes utolsó felesége, Barbara ingatlanában voltak.

A katalógusból nem derült ki, hogy ki készítette a kipát vagy ki adta Sinatrának, de az említésre kerül, hogy az énekes egész életében a zsidó ügyek nagy támogatója volt.

A kipa 9375 dollárért kelt el, eredetileg 200-400 dollár közé saccolták a leütési árat.

Sinatra már gyerekként is meglehetősen harcias volt és olaszként maga is sokszor vált idegenellenes támadások célpontjává: ilyenkor gondolkodás nélkül ütött és megtanulta, hogy a zsidók és a feketék a testvérei, „épp olyanok, mint ő”. Ebből a meggyőződéséből élete végéig nem engedett. Egy partin, már felnőttkorában, szó nélkül behúzott egyet egy kedélyesen zsidózó meghívottnak, és amikor a fülébe jutott, hogy egyes golfklubokba nem szívesen engednek be zsidókat, gyorsan belépett egy zsidó többségű klubba. Egyszerűen jobban érezte magát a zsidók, mint a rasszisták között.

A holokauszt mélyen megrázta, teljes szívével küzdött a zsidó állam megalapításáért, már 1947-ben nagygyűléseken énekelve tette le a garast a születő zsidó haza mellett és rögtön utána segített megnyerni az újszülött Izraelnek a Függetlenségi Háborút, írja róla a mazsihisz.hu egyik cikkében.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp