Együtt gyújt gyertyát az EMIH és a MAZSIHISZ helyi szervezete Debrecenben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az utcai hanukai ünnepet az EMIH szervezi a városban, de évek óta együtt gyújtanak gyertyát a Debreceni Zsidó Hitközség elöljáróival, és a város vezetőivel, polgáraival.

„Hanuka egy különleges ünnep”, mondja Faigen Samuel, az EMIH Debrecen Hitközség rabbija, „büszke vagyok, hogy több mint 500 ember ünnepel velünk a főtéren”, teszi hozzá abban a kis videóban, amelyet az utolsó hanukai gyertyagyújtás alkalmából készített az eseményről az EMIH.

Debrecenben hosszú évek óta él családjával Faigen Samuel lubavicsi rabbi. Az EMIH és a MAZSIHISZ helyi szervezetei együtt, zsinagógában közösen tartják ünnepeiket és imádkozásaikat, vallási életünket együtt élik a közösség rabbija, dr. Asher Ehrenfeld orthodox rabbi irányításával.

A városban nagyjából 300 család él, az aktív tagok száma 250 fő, és fontos szerepet töltenek be a debreceni zsidóság életében a Debreceni Egyetemen tanuló izraeli diákok, akik létszáma mintegy 300 fő.

„Csodálatos dolog, együtt vagyunk, nem kell félnünk”, nyilatkozta az utcai hanukai ünnepségen Grósz Zsuzsa, aki a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) alelnöke.

A vasárnapi gyertyagyújtáson jelen volt Köves Slomo EMIH vezető rabbija, Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere, prof. dr. Bartha Elek a Debreceni Egyetem rektor helyettese, prof. dr. Hunyadi László Izrael állam tiszteletbeli konzulja és a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás.

Hanuka Debrecenben

Hanuka Debrecenben

Geplaatst door Zsidó.com op Woensdag 12 december 2018

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp