Együtt gyújt gyertyát az EMIH és a MAZSIHISZ helyi szervezete Debrecenben

Az utcai hanukai ünnepet az EMIH szervezi a városban, de évek óta együtt gyújtanak gyertyát a Debreceni Zsidó Hitközség elöljáróival, és a város vezetőivel, polgáraival.

„Hanuka egy különleges ünnep”, mondja Faigen Samuel, az EMIH Debrecen Hitközség rabbija, „büszke vagyok, hogy több mint 500 ember ünnepel velünk a főtéren”, teszi hozzá abban a kis videóban, amelyet az utolsó hanukai gyertyagyújtás alkalmából készített az eseményről az EMIH.

Debrecenben hosszú évek óta él családjával Faigen Samuel lubavicsi rabbi. Az EMIH és a MAZSIHISZ helyi szervezetei együtt, zsinagógában közösen tartják ünnepeiket és imádkozásaikat, vallási életünket együtt élik a közösség rabbija, dr. Asher Ehrenfeld orthodox rabbi irányításával.

A városban nagyjából 300 család él, az aktív tagok száma 250 fő, és fontos szerepet töltenek be a debreceni zsidóság életében a Debreceni Egyetemen tanuló izraeli diákok, akik létszáma mintegy 300 fő.

„Csodálatos dolog, együtt vagyunk, nem kell félnünk”, nyilatkozta az utcai hanukai ünnepségen Grósz Zsuzsa, aki a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) alelnöke.

A vasárnapi gyertyagyújtáson jelen volt Köves Slomo EMIH vezető rabbija, Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere, prof. dr. Bartha Elek a Debreceni Egyetem rektor helyettese, prof. dr. Hunyadi László Izrael állam tiszteletbeli konzulja és a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp