A holokauszt áldozataira emlékező botlatóköveket loptak el Rómában

Húsz botlatókövet loptak el nemrég Róma belvárosából. Az olasz rendőrség azt valószínűsíti, hogy gyűlölet-bűncselekmény történhetett. Gyanúsítottak azonban még nincsenek az ügyben.

Az ellopott botlatókövek két zsidó család, a Di Consiglio és a Di Castro tagjainak állítottak emléket. A családtagok közül tizenöt személyt 1944-ben Auschwitzba deportáltak, és a haláltáborban gyilkolták meg őket. Öten pedig azon 335 olasz férfi és fiú között voltak, akiket egy Róma közelében lévő barlangban végeztek ki a nácik azért, hogy bosszút álljanak a partizánok által megölt 33 német rendőr miatt.

Az ellopott botlatókövek

Az esetet elítélte Virginia Raggi, Róma polgármestere is, Matteo Salvini belügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy mindent el fog követni azért, hogy a jövőben ne történhessenek ehhez hasonló antiszemita cselekmények. Rómában nem ez az első eset, hogy botlatóköveket rongálnak meg. 2010-ben, miután ez első ilyen emlékköveket elhelyezték a városban, vandálok fekete festékkel öntötték le azokat.

A holokauszt áldozataira emlékeztető botlatókő projektet a ’90-es években indította el egy Gunter Demnig nevű német művész. A kövek Európa-szerte olyan épületek elé kerülnek, ahol az áldozatok utolsó ismert lakcíme volt. Magyarországon is több városban találhatók botlatókövek, csak Budapesten 150 körüli az emlékkövek száma.

Botlatókövet kap Radnóti Miklós – Kibic Magazin

Többek között Radnóti Miklós emlékére is helyeznek el botlatókövet egy 4 napos eseménysorozat alkalmából szombaton a Pozsonyi út 1. előtt. A köveket Gunter Demnig, szobrászművész, a kövek alkotója rakja le augusztus 8 és 11 között Budapesten, Szentendrén, Pincehelyen, Szentgálon, Veszprémben, Kisteleken, Tiszakécskén, Debrecenben, Nyírbátorban. A költő botlatókövének lerakására a Pozsonyi út 1.

(JTAReuters)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp