Natalie Portman szerint rasszista az izraeli nemzetállam törvény

Natalie Portman úgy látja, hogy hiba volt elfogadnia az izraeli parlamentnek a törvényt, amely kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama. A színésznő reményei szerint Izrael képes lesz együttműködni szomszédaival.

Az izraeli-amerikai színésznő az al Quds al Arabi nevű londoni arab nyelvű lapnak nyilatkozott. Az interjúban Portman kifejtette, hogy nem támogatja az izraeli parlament által idén júliusban megszavazott nemzetállam törvényt, mert szerinte az rasszista, és hiba volt elfogadni. A színésznő abban reménykedik, hogy Izrael képes szeretni a szomszédait, és együttműködni velük a változások elérésének érdekében.

Natalie Portman

A sokak által vitatott törvény kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, amelynek fővárosa Jeruzsálem, hivatalos nyelve pedig a héber. A törvény arra is kitér, hogy a zsidó nép önrendelkezési joga a szülőföldjén egyedülálló jognak számít a zsidó nép számára. Továbbá, hogy Izrael Állam törekedni fog az állampolgárai és a zsidó nép biztonságának megóvására, valamint arra, hogy megőrizze a diaszpórában Izrael és a zsidó nép közötti kapcsolatot.

A nemzetállam törvény elfogadása után sokan tiltakoztak, főleg az Izraelben élő arab és drúz kisebbség tagjai háborodtak fel a törvény megszavazása miatt. Tel-Avivban több tízezer ember demonstrált a törvény visszavonását követelve. Az Izraelhez lojális drúzok azt nehezményezték, hogy a törvény másodrendű állampolgárokká fokozza le őket.

Portman korábban többször is hangsúlyozta, hogy büszke az izraeli gyökereire, annak ellenére, hogy többször kritikusan szólal fel az izraeli kormánnyal szemben. Idén áprilisban azzal okozott kisebb botrányt, hogy nem volt hajlandó Izraelben átvenni a zsidó Nobelként is emlegetett Genezis-díjat. Döntését azzal indokolta, hogy nem akart Benjámin Netanjahu támogatójának tűnni. Az izraeli miniszterelnök ugyanis a tervek szerint beszédet mondott volna a díjátadó eseményen.

(JPost)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp