Nick Cave: Gyáva és szégyenletes az Izrael-ellenes bojkott

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Nick Cave élesen kritizálta azokat a művészeket, akik Izrael bojkottálására akarnak rávenni másokat. Az ausztrál rocksztár szerint az izraeli koncertezésnek semmi köze ahhoz, hogy kinek milyen a politikai meggyőződése.

Éppen a hétvégén érkezett a hír, hogy egy Pink Floyd számokat játszó Pink Floyd Experience nevű zenekar az Izrael-ellenes bojkottmozgalmat, a BDS-t támogató Roger Waters nyomására lemondta izraeli fellépéseit. Waters már évek óta küzd az ellen, hogy művészek Izraelben koncertezzenek, de mások mellett például Brian Eno is a bojkottmozgalom egyik ismert támogatója.

Nick Cave

Nem minden művész ért egyet azonban a bojkott eszközével, az ausztrál Nick Cave például pont a napokban posztolt egy Eno-nak címzett e-mailt, amelyben gyávának és szégyenletesnek nevezte Izrael kulturális bojkottálását. Cave szerint ugyanis sokkal jobb módszerek is vannak arra, hogy a művészek kifejezzék politikai álláspontjukat az izraeli-palesztin konfliktusban. A művészek elhallgattatása azonban nem tartozik ezek közé.

Cave 2017 novemberében lépett fel Izraelben, amiért többen is kritizálták. Akkor azt nyilatkozta, hogy pont a bojkott iránti ellenszenve miatt döntött úgy, hogy csakazértis koncertezni fog Tel-Avivban. Szerinte az izraeli koncertezés nem jelenti azt, hogy támogatja a jelenlegi izraeli kormányt, és a zene üzenetével amúgy is könnyebb megszólítani az izraeli embereket, mint a puszta bojkottálással. Cave kimelte, hogy maga is támogatja a palesztinok ügyét, és nemrég 150 ezer fontot adományozott a palesztinokat segítő Hoping Alapítványnak.

Tavaly az okozott kisebb botrányt Izraelben, hogy az országban igen népszerű Lorde is lemondta tel-avivi koncertjét. Az új-zélandi énekesnő később elismerte, hogy a BDS mozgalom nyomására döntött úgy, hogy lemondja izraeli fellépését. Lana Del Rey pedig azután mondta le izraeli koncertjét, hogy nem sikerült az a terve, hogy egy palesztin fennhatóság alatt álló területen is felléphessen

Cave véleményét azért más zenészek is osztják. A Radiohead énekese, Tom York például ausztrál kollégájához hasonló érvekkel védte meg zenekara Izraelben való fellépését. York szerint ugyanis az, hogy valaki fellép egy országba, nem jelenti azt, hogy feltétlenül azonosul az országot vezetők politikai elképzeléseivel.

Az Izrael-ellenes bojkott nemcsak a kulturális területen kavar viharokat, de a tudományos életben is komoly viták tárgyát képezi. Nemrég például az egyik legfontosabb tudományos folyóirat, a Nature ítélte el Izrael akadémiai bojkottálását:

Nem vezet sehová az izraeli kutatók bojkottálása az egyik legjelentősebb tudományos folyóirat szerint – Kibic Magazin

Az izraeli tudósok bojkottálása helyett inkább a palesztin kutatókat kellene segíteni az egyik legjelentősebb tudományos folyóirat, a Nature szerint. A tudomány ugyan nem fogja megoldani az izraeli-palesztin konfliktust, de segíthet a nemzetközi párbeszéd fenntartásában. A brit Nature már korábban is felszólalt az izraeli kutatók 2002-ben kezdődött akadémiai bojkottálása ellen.

(Guardian)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp