Idén is kiosztották a Hanukatalizátor-díjat a Bálint Házban

A mai napon a Bálint Házban került átadásra a Hanukatalizátor-díj, amely az idei év aktív, zsidó közösségért munkálkodó projektjeit, szervezeteit és egyéni teljesítményeit értékeli.

A Bálint Ház a Hanukatalizátor-díjjal szeretné kifejezni, hogy értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén erőn felül tesz a közösségéért. Azt szeretnék, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, a zsidó közösség szolgálata a jelent jobbá teszi és egyúttal befektetés a jövőbe.

A Bálint Ház fontosnak tartja, hogy a hétköznapokban megélt sikerek mellett egyszer egy évben közösen is kijelentsük, ki(k)nek a munkája volt ebben az évben a leginspirálóbb és leginnovatívabb. Hosszútávon pedig a díj motivációt teremthet olyan fiataloknak is, akik ma még talán nem aktívak a közösségi életben.

2018-ban a Hanukatalizátor-díjat egyéni kategóriában Deák Andrea kapta, aki hosszú évek óta komoly motorja a zsidó kulturális életnek Magyarországon és a határon túl. Dolgozott a Mazsike színeiben, jelenleg a Mazsihisz kommunikációs csapatát erősíti. A díjra a Határtalan Kultúra projekt kapcsán jelölték.

A projekt, illetve szervezet kategóriában pedig az Adománytaxi Alapítvány lett a közönségszavazás nyertese, amely Horn Tamás vezetésével, sok száz önkéntes bevonásával, évek óta a legszegényebbekhez juttat el rengeteg adományt.

A Hanukatalizátor-díj Szász Károly István képzőművész munkája. A díj egy olyan mezüze, melynek készítése során Szász Károly egy-egy a múltszázadból megmentett különleges kerámia töredéket ment meg az enyészettől, egy-egy régi zsolnai kerámia töredék így új funkciót kap és velünk marad.

Idén 22 egyéni jelölt, illetve 10 innovatív szervezeti kezdeményezés és projekt (köztük a Kibic Magazin és Seres Attila a Kibic projektvezetője is) került fel a jelöltek listájára. A jelöltekre december 2. és 9. között egy erre a célra létrehozott online felületen lehetett szavazni.

A Hanukatalizátor-díj korábbi nyertesei egyéni, illetve szervezet/projekt kategóriában:

2012: Szeszler Anna / Hanoar Hatzioni Hungary

2013: Nagy János Ádám / Kibuci Bucik

2014: Toronyi Zsuzsanna / Csillagos Házak (OSA Archívum)

2015: Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda / Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban

2016: Radnóti Zoltán rabbi / 100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása

2017: Steiner Zsófia / Benjámin Óvoda

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp