Magyarország nem adja vissza a zsidó műkincseket

Az USA volt budapesti nagykövete megerősítette: a magyar kormányok nem tartják be a washingtoni megállapodást, melynek értelmében vissza kell szolgáltatni a leszármazottaknak a nácik által elrabolt zsidó műalkotásokat, írja a hvg.hu.

Donald Blinken, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete olvasói levélben reagált a The New York Times írására, amelyben arról volt szó: öt európai ország, köztük Magyarország nem teljesíti szerződéses kötelességét, mely szerint vissza kell szolgáltatni a leszármazottaknak a nácik által elrabolt műkincseket. Főként a holokausztáldozatok egykori tulajdonát képező festményekről, grafikákról, szobrokról és más műalkotásokról van szó.

Five Countries Slow to Address Nazi-Looted Art, U.S. Expert Says

In 1998, confronted by the fact that so much of the art stolen by the Nazis during World War II had yet to be returned to its rightful owners, 44 nations agreed to the Washington Principles, a treaty of sorts that committed its signers to making best efforts to return the looted art.

Az 1998-as Washingtoni Egyezményhez 44 állam csatlakozott, és kötelezettséget vállaltak az eredeti tulajdonosok felkutatására és méltó kompenzálásukra. Ám a szerződés 20. évfordulóján a volt amerikai főtárgyaló, Stuart E. Eizenstat főképpen Magyarországot, illetve 4 másik államot – Lengyelországot, Spanyolországot, Oroszországot és Olaszországot – kritizálta, amiért a mai napig rengeteg, nácik által ellopott jelentős zsidó műkincset birtokol, és nem hajlandó visszaszolgáltatni őket, dacára annak, hogy erre többször is figyelmeztették.

Donald Blinken

Blinken 1994-1997-ig volt amerikai nagykövet Budapesten, és olvasói levélben reagált a New York Times cikkére, amelyben megerősítette: 1997-ben megállapodott a magyar kormánnyal abban, hogy az visszaszolgáltat Herzog Mór Lipót báró volt festmény-gyűjteményéből egy tucatnyit a báró Amerikában élő leszármazottainak, de azóta az összes magyar kormány kibújt a megállapodás alól.

Opinion | Looted Art in Hungary

Re ” ‘Unfulfilled Promises’ on Looted Art ” (Arts pages, Nov. 27): Reminding us that five countries are “foot dragging” in returning World War II looted art, Stuart E. Eizenstat, an expert adviser to the State Department, correctly singles out Hungary as refusing to carry out the 2002 Washington Principles conference request that governments, in his words, “take their historic responsibility for the systematic looting of art from their Jewish citizens.”

Herzog 1934-ben hunyt el. Kollekcióját, amely a fénypontján összesen mintegy 2500 darabból állt, felesége 1940-ben bekövetkezett halála után három gyermeke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések következtében a gyűjtemény szétforgácsolódott, a náci megszállást követően számos darabja magyar múzeumokba került, az örökösök szerint azonban csak letétbe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp