Sikerült megfejteni az egyik leghíresebb Radnóti vers kihúzott sorát

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Radnóti nem őrzött meg piszkozatot, az alkotói folyamatát nehéz reprodukálni, most mégis sikerült néhány antikváriusnak megfejteni a 20. század egyik fontos versének, a Járkálj csak, halálraítélt-nek egyik kisatírozott mondatát.

10 millió forintért kelt el Radnóti Miklós klasszikusának, a Járkálj csak, halálraítélt című versnek egyetlen fennmaradt kézirata a Központi Antikvárium péntek esti árverésén. A kikiáltási ár 5 millió forint volt.

Bálinger Béla üzletvezető a műsorban elmondta, hogy a Járkálj csak, halálraítélt című művet a 20. század egyik legfontosabb versének tartja. Ráadásul a versben van benne egy átsatírozott sor, amelyet eddig senki sem tudott megfejteni.

„Azt kell tudni Radnótiról, hogy piszkozatot nem őrzött meg. Tehát az ő alkotói folyamatát nem nagyon lehet reprodukálni, mert minden piszkozatot megsemmisített” – mutatott rá Bálinger, hozzátéve, hogy az aukciós tétellel egy halhatatlan mű születésének utolsó mozzanatát ismerheti meg az utókor.

Az antikvárium munkatársainak ugyanis sikerült megfejteniük az átsatírozott verssort.

Bálinger Béla kiemelte, hogy az eredeti verzióban a költő “villannak holnap a kaszák” sort írta, de végül ezt kisatírozta, és megszületett a végleges szöveg: “ejtik árnyuk a vadlibák”.

A vers címét Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós felesége adta, aki naplójában a “legszebb” jelzővel emlegette ezt a művet. A vers először a mindössze pár kiadást megélt Gondolat című folyóiratban látott napvilágot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp