Nem ítélte el a Hamászt az ENSZ Közgyűlése

Nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást az ENSZ Közgyűlésében csütörtökön az az amerikai határozattervezet, amely most először elítélte volna el a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezetet. Magyarország megszavazta a tervezetet.

A voksolás előtt a 193 tagországból álló ENSZ-testület – arab országok indítványára – minimális többséggel megszavazta, hogy a határozattervezetet csak kétharmados többséggel lehet megszavazni, szemben az amerikai indítvánnyal, amely szerint egyszerű többséggel. A tervezetet 87 ország szavazta meg, 57 ellenezte, 33 pedig tartózkodott.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a voksolás előtt kijelentette, hogy történelmi jelentőségű volna, ha a közgyűlés megszavazná a tervezetet. A világ egyik „legnyilvánvalóbb és leggroteszkebb” terrorista szervezetének nevezte a Hamászt. 

A Közgyűlés csak úgy tudja hitelesen támogatni az izraeli-palesztin megbékélést, hogy egyértelműen, feltételek nélkül és dokumentálhatóan elítéli a Hamászt – szögezte le. Még korábban levélben figyelmeztette a tagállamokat, hogy az Egyesült Államok „nagyon komolyan veszi majd a szavazás eredményét”.

Már több terv is készült az izraeli-palesztin megbékélésre, még egyik sem járt sikerrel. Donald Trump amerikai elnök tervével kapcsolatban a palesztinok szkeptikusak, mert azzal vádolják Trumpot, hogy elfogult Izraellel szemben a fontos kérdésekben.

A szavazás eredményére reagálva a Hamász egyik tisztségviselője, Számi Abu Zuhri azt mondta: a határozattervezet elutasítása vereség az amerikai kormánynak, és megerősíti, hogy a mozgalmuk legitim. Esag Al Habib iráni helyettes ENSZ-nagykövet pedig azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy megpróbálja elterelni a világ figyelmét az izraeli-palesztin konfliktus eredeti okairól.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Twitter-üzenetében szégyenletesnek nevezte azt, hogy megbukott az amerikai határozattervezet. „Néhány nappal az után, hogy a Hamász vaktában lőtte rakétáival az izraelieket, az ENSZ nem tudott határozatot elfogadni a terrorista banda elítéléséről. Ez egy újabb szégyenletes és elfogult eljárás a zsidó állammal szemben” – írta Pompeo.

Dani Danon izraeli ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy a tervezetet elutasító országoknak szégyellniük kell magukat. Az elvetélt amerikai határozattervezet után a közgyűlés szavazott egy másik tervezetről, amelyet Írország nyújtott be a palesztin ENSZ-képviselet nevében, és „amely átfogó, igazságos és tartós békét” sürget a Közel-Keleten. Ezt túlnyomó többséggel megszavazták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp