Hanuka alkalmából adott át díjakat az idén 30 éves Mazsike

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) tegnap a budapesti Olasz Kultúrintézetben adta át idei díjait. Az egyesület egyben megalakulásának 30. évfordulóját is megünnepelte.

1988. novemberében a Magyar Tudományos Akadémia budavári dísztermében alakult meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). Kirschner Péter a hanukai díjkiosztón felidézte, hogy az alapítók sokat tanakodtak azon, hogy a magyar vagy az izraeli himnusszal kezdjék a programot, végül úgy döntöttek, hogy a Szól a kakas már című dallal nyitják meg az eseményt. Ez a dal lett végül a Mazsike jelképes himnusza. 

Ungvári Tamás író átveszi a Mazsike Várhegyi György – Magyar Oktatásért díját. A háttérben Kirschner Péter, a Mazsike elnöke (Fotó: Facebook/Magyar Zsidó Kulturális Egyesület)

A díjátadó helyszíneként szolgáló épület homlokzatán a Mazsike egy emléktáblát helyezett el, ebben az épületben fogadta el ugyanis a magyar nemzetgyűlés 1867-ben a zsidók teljes egyenjogúsításáról szóló emancipációs törvényt. Ennek hatására indult el Magyarország társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődése.

A Mazsike hanukai eseményén ebben az évben is átadta díjait. Életmű-díjat kapott Benedek István Gábor író. A Magyar Zsidó Kultúráért díjat vehetett át a Gólem Színház, illetve Győri Márton festőművész. A Várhegyi György – Magyar Oktatásért díjat idén Ungvári Tamás író kapta. A Brüll Alfréd díj – a Magyar Zsidó Sportért díjat pedig Keleti Ágnesnek osztotta ki az egyesület, a Magyar Zsidó Kultúráért Mecénása díjjal pedig Eppel Jánost, a Porsche Hungária igazgatóját tüntették ki.

Kirschner Péter elmondta, a Mazsike elmúlt 30 évében mindig többen voltak azok, akik támogatták  az egyesületet. Nekik is köszönhető többek között, hogy a Mazsike ezidáig sikeresen tudott működni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp