41 éve halt meg a színes televízió atyja, Goldmark Péter Károly

Elfújta a szél… Ismerős cím a legtöbbünknek. De azt már kevesen tudják, hogy ez volt a világon az első teljesen színesre forgatott és színesen bemutatott film. Ezen kívül ez a film sarkallt egy magyar szakembert, Goldmark Péter Károlyt a színes televízió megalkotására.

A tudós Budapesten született 1906-ban, és a MAZSIHISZ székházában található Goldmark terem nevét adó zeneszerző, Goldmark Károly dédunokaöccse volt. Bécsben és Berlinben járt egyetemre, tanította a későbbi Nobel-díjas Gábor Dénes, ő hívta fel a fiú figyelmét a még gyermekcipőben járó televíziózásra. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 × 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján.

Ekkoriban Anglia volt a televíziózás fellegvára. A világ első tévécsatornája, a BBC már műsorokat is sugárzott, és figyelemmel kísérték a világban folyó technikai fejlődést, s azonnal lecsaptak az új találmányokra. Így történt ez Goldmarkkal is. Két évig volt a BBC munkatársa. Aztán a fenyegető háborús hangulat miatt Amerikába emigrált.

1935-től a CBS hírközlési társaság munkatársaként az elektronikus televíziókkal kezdett foglalkozni. Munkájának eredményeképpen 1940-ben mutatta be a gyakorlatban használható színes televíziót. A legenda szerint a világ első színes filmjének megtekintése ösztönözte Goldmarkot arra, hogy belevágjon a heroikus feladatba, a színes televízió kifejlesztésébe. A film a már fent említett Elfújta a szél című világklasszis volt. Két év múltán pedig, 1940-ben megvalósította az első színes adást.

A második világháború kitörése után a haditechnika kötötte le figyelmét. Nem sokkal később pedig előző munkáival felhagyva a hanglemezekkel kezdett foglalkozni. Goldmark 1948-ban szabadalmaztatja a PVC alapú, mikrobarázdás hanglemezt, amely a minőség ugrásszerű javítása és a sztereó hang bevezetése mellett a fordulatszámot percenként hetvennyolcról harmincháromra csökkentette. Az általa bevezetett eljárás egyeduralkodó volt, egészen a CD hanglemez 1980-as megjelenéséig.

Goldmark Péter az ötvenes évek folyamán ismét a tévétechnikával kezdett foglalkozni. Megalkotta például a gyomor és a bélrendszer vizsgálatára alkalmas miniatűr tévét, majd a telekommunikációs műholdak és az Amerikában a hatvanas évek folyamán robbanásszerűen terjedő kábeltévés rendszerek műszaki alapjait. Oroszlánrészt vállalt az első Holdra-szállás közvetítésének bebiztosításában is.

Munkaszeretetét talán csak az autójának szeretete múlta felül. Ez okozta a vesztét is, ugyanis 1977-ben autóbalesetben halt meg.

Goldmark Péter Károly élete igazi sikertörténet volt. Már életében megkapta a jól megérdemelt morális és anyagi elismerést. Munkásságát Jimmy Carter, az USA elnöke a legnagyobb civil tudományos kitüntetéssel, a National Medal of Science (Tudományos Érdemérem) ismerte el.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp