Orbán szerint a sajtószabadság korlátozása lenne, ha elítélné a Figyelő címlapját

Orbán Viktor szerint  a szólás- és a sajtószabadság korlátozását jelentené a Figyelő Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét húszezresek között ábrázoló címlapjának elítélése. 

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke néhány napja egy levélben arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy nyilvános ítélje el a Figyelő címlapján megjelent, szerinte antiszemita képet. Levelében Lauder azt írta, hogy a címlapon látható ábrázolás „egyike a zsidó személyek legősibb és legszörnyűbb karikírozásának, és nem csak a magazint, hanem egész Magyarországot nagyon rossz fényben tünteti fel”.

Mazsihisz: Valótlanságokat állít a Figyelő, uszító a címlapja – Kibic Magazin

A Figyelő eheti címlapján Heisler Andrást ábrázolja aláhulló húszezresek között. A Mazsihisz szerint a címlap szándékos karaktergyilkosság, és az izraeli nagykövet is aggodalmát fejezte ki emiatt. „A Figyelő 2018/48. számának címlapján megjelent Szövetségünk elnökét ábrázoló fotó-montázs közösségünkkel szembeni évszázados sztereotípiák felélesztésére alkalmas” – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége által kiadott közleményben.

A Zsidó Világkongresszus elnöke arra is kitért, hogy miközben megérti és tiszteletben tartja a sajtószabadságot, úgy gondolja, hogy a zsidók elleni ilyen egyértelmű agresszió nyilvános és erőteljes elítélése Orbán részéről megmutatná, hogy elhatárolódik az ilyenfajta, a náci korszakot idéző gyűlölködéstől, illetve jobb színben tüntetné fel a kormányát és Magyarországot is.

„Meglepetéssel olvasom, hogy Ön a szólás- és a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem. Az Ön iránt érzett minden tiszteletem ellenére sem áll módomban az efféle kéréseket teljesíteni. Ezt a levelet is csak a személyes ismeretségünk és az Ön iránt érzett tisztelet indokolta” – fogalmazott válaszában a magyar miniszterelnök.

„Csodálkozásomat fejezem ki azért is, mert mintha az Ön tolla csak akkor találna papírt, ha zsidó származású baloldali közéleti szereplő kerül egy vita középpontjába. Ám még sosem kaptam Öntől levelet, amikor a kormányzattal együttműködő vagy jobboldali érzelmű zsidó származású állampolgár került hasonló helyzetbe. Ennek beszédes példáit mellékelten küldöm” – írta Orbán Viktor, aki a HVG hetilap és a Magyar Narancs egy-egy korábbi számának címlapját mellékelte leveléhez.

„Innen, Budapestről nehéz megérteni az Ön magyar közéletben mutatott egyértelmű baloldali-liberális elfogultságát. Magam is bizonytalan vagyok, hogy levelét politikai iratnak vagy a magyarországi zsidóság melletti kiállásként értelmezzem. Ha utóbbiról van szó, akkor köszönet érte. Még ha okafogyott is” – zárta levelét Orbán Viktor.

A Figyelő címlapját korábban már Izrael magyarországi nagykövete, illetve az izraeli miniszterelnök külügyi főtanácsadója is elítélte. Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke pedig aljas antiszemita támadásnak minősítette azt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp