Az izraeli parlamentbe vinnék a Sorsok Háza ügyét

A magyar kormány képviselői Izraelben folytatnak tárgyalásokat a Sorsok Háza ügyében. Izraeli ellenzéki képviselők pedig attól tartanak, hogy Netanjahu a magyar kormánnyal is a lengyelekéhez hasonló alkut fog kötni.

Az izraeli 10-es csatorna számolt be először arról, hogy az izraeli miniszerelnöki hivatal annak ellenére kezd tárgyalásokat a magyar kormány képviselőivel a Sorsok Háza ügyében, hogy az izraeli külügyminisztérium egyértelmű álláspontot fogalmazott meg a Budapestre tervezett intézménnyel kapcsolatban. Az izraeli külügy szerint semmilyen eltérés nem engedhető meg azoktól a történelmi narratíváktól, amelyeket a Jad Vasem és a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum is tényként ismer el a magyarországi holokauszttal kapcsolatban.

Lehet, hogy felfüggesztik a Sorsok Háza megnyitását – Kibic Magazin

Orbán Viktor a parlamentben kérdésre válaszolva mondta el, hogy a kormánynak annyira azért nem sürgős megnyitni a Sorsok Házát. Inkább megvárnák, amíg nyugvópontra jutnak az intézmény koncepciójával kapcsolatos viták. A Demokratikus Koalíció (DK) adott ki tegnap közleményt, amelyben úgy értelmezték Orbán Viktor szavait, hogy a kormány egyelőre nem fogja megnyitni a Sorsok Házát.

Az izraeli külügyminisztérium szerint ugyanis a Sorsok Háza koncepciójáért felelős Schmidt Mária az egyik éllovasa annak a magyar kormányzati törekvésnek, amely egy új történelmi narratíva keretében minimalizálná a magyarok részvételét és felelősségét a holokauszt idején elkövetett bűncselekményekben. Hasonlóképpen, ahogy a lengyel kormány tette a vitatott holokauszt-törvénnyel.

A 10-es csatorna azt a választ kapta az izraeli kormánytól, hogy a magyar oldalról szeretnének egyetértésre jutni a Sorsok Háza ügyében mielőtt megnyitnák az intézményt. Jelenleg arra várnak, hogy a magyar kormány tájékoztatást adjon a legújabb fejleményekről annak érdekében, hogy mielőbb megszülessen a kívánt konszenzus az ügyben. Ez pedig várhatóan hamarosan meg fog történni, a magyar küldöttség ugyanis ezekben a napokban találkozni fog Reuven Azar miniszterelnöki tanácsadóval. Az ügyben eddig eljáró külügyminisztérium képviselőit azonban nem hívták meg a találkozóra.

Eközben izraeli ellenzéki politikusok attól tartanak, hogy Netanjahu az Orbán-kormánnyal is a lengyelekkel hasonló kompromisszumos megállapodást fog kötni. A lengyel kormány által hozott törvényt az izraeli kormány először holokauszttagadónak minősítette, majd Netanjahu a lengyel miniszerelnökkel egy közös nyilatkozatban zárta le az ügyet, miután a lengyelek változtattak a vitatott törvényen. A holokausztot kutató történészek szerint azonban a törvény szövege a változtatást követően is problémás maradt.

Több mint 200 ezer zsidó haláláért lengyelek voltak a felelősek – Kibic Magazin

Az új lengyel törvény akár börtönnel is büntetné azokat, akik a lengyelek felelősségét vitatnák a holokauszttal kapcsolatban. A történészek azonban egészen más véleményen vannak. A lengyel parlament által nemrég megszavazott törvény szerint pénzbírságra, de akár még három év börtönre is ítélhetik azokat, akik a holokausztban való részvétellel vádolják a lengyeleket, vagy lengyel haláltáborokat emlegetnek.

Itzik Smuli ellenzéki képviselő ezért kezdeményezte, hogy az izraeli parlament, a Kneszet is foglalkozzon a Sorsok Háza ügyével. Smuli szerint Netanjahu egy ENSZ-szavazat kedvéért kiárusítja a zsidóság történelmét, és meghunyászkodik európai holokauszttagadók előtt. Más ellenzéki képviselők pedig a Kneszet kül- és biztonságpolitikai bizottsága elé idézné az izraeli kormányfőt, hogy számoljon be a magyar kormánnyal a Sorsok Házáról folytatott megbeszélésekről.

A magyar kormány támogatói viszont azt mondják, hogy Netanjahu budapesti látogatásakor Orbán Viktor már elismerte a magyarok felelősségét a holokausztban, valamint hangsúlyozta, hogy kormánya mindent megtesz a zsidó közösség védelmének érdekében, és küzd az antiszemitizmus ellen. Netanjahu nemrég a CNN-nek adott interjúban dicsérte meg Orbánt az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítései kapcsán.

Évi félmilliárd forintot ad a kormány az antiszemitizmus elleni küzdelemre – Kibic Magazin

A Köves Slomó rabbi által alapított Európai Tett és Védelem Liga Brüsszelből fog küzdeni az antiszemitizmus ellen egész Európában. A magyar kormány pedig a múlt héten döntött az új projekt támogatásáról.

A 10-es csatorna arról is beszámolt, hogy a héten Izraelbe utazott Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki a Sorsok Háza és a magyarországi antiszemitizmus kapcsán fog megbeszéléseket folytatni többek között Itzhák Hercoggal, a Szohnut elnökével, a Jad Vasem munkatársaival és Jair Lapid ellenzéki parlamenti képviselővel. Az izraeli miniszterelnöki hivatal képviselői azonban nem fognak találkozni Heislerrel.

(10.tv, 10.tv, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp