Az izraeli parlamentbe vinnék a Sorsok Háza ügyét

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A magyar kormány képviselői Izraelben folytatnak tárgyalásokat a Sorsok Háza ügyében. Izraeli ellenzéki képviselők pedig attól tartanak, hogy Netanjahu a magyar kormánnyal is a lengyelekéhez hasonló alkut fog kötni.

Az izraeli 10-es csatorna számolt be először arról, hogy az izraeli miniszerelnöki hivatal annak ellenére kezd tárgyalásokat a magyar kormány képviselőivel a Sorsok Háza ügyében, hogy az izraeli külügyminisztérium egyértelmű álláspontot fogalmazott meg a Budapestre tervezett intézménnyel kapcsolatban. Az izraeli külügy szerint semmilyen eltérés nem engedhető meg azoktól a történelmi narratíváktól, amelyeket a Jad Vasem és a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum is tényként ismer el a magyarországi holokauszttal kapcsolatban.

Lehet, hogy felfüggesztik a Sorsok Háza megnyitását – Kibic Magazin

Orbán Viktor a parlamentben kérdésre válaszolva mondta el, hogy a kormánynak annyira azért nem sürgős megnyitni a Sorsok Házát. Inkább megvárnák, amíg nyugvópontra jutnak az intézmény koncepciójával kapcsolatos viták. A Demokratikus Koalíció (DK) adott ki tegnap közleményt, amelyben úgy értelmezték Orbán Viktor szavait, hogy a kormány egyelőre nem fogja megnyitni a Sorsok Házát.

Az izraeli külügyminisztérium szerint ugyanis a Sorsok Háza koncepciójáért felelős Schmidt Mária az egyik éllovasa annak a magyar kormányzati törekvésnek, amely egy új történelmi narratíva keretében minimalizálná a magyarok részvételét és felelősségét a holokauszt idején elkövetett bűncselekményekben. Hasonlóképpen, ahogy a lengyel kormány tette a vitatott holokauszt-törvénnyel.

A 10-es csatorna azt a választ kapta az izraeli kormánytól, hogy a magyar oldalról szeretnének egyetértésre jutni a Sorsok Háza ügyében mielőtt megnyitnák az intézményt. Jelenleg arra várnak, hogy a magyar kormány tájékoztatást adjon a legújabb fejleményekről annak érdekében, hogy mielőbb megszülessen a kívánt konszenzus az ügyben. Ez pedig várhatóan hamarosan meg fog történni, a magyar küldöttség ugyanis ezekben a napokban találkozni fog Reuven Azar miniszterelnöki tanácsadóval. Az ügyben eddig eljáró külügyminisztérium képviselőit azonban nem hívták meg a találkozóra.

Eközben izraeli ellenzéki politikusok attól tartanak, hogy Netanjahu az Orbán-kormánnyal is a lengyelekkel hasonló kompromisszumos megállapodást fog kötni. A lengyel kormány által hozott törvényt az izraeli kormány először holokauszttagadónak minősítette, majd Netanjahu a lengyel miniszerelnökkel egy közös nyilatkozatban zárta le az ügyet, miután a lengyelek változtattak a vitatott törvényen. A holokausztot kutató történészek szerint azonban a törvény szövege a változtatást követően is problémás maradt.

Több mint 200 ezer zsidó haláláért lengyelek voltak a felelősek – Kibic Magazin

Az új lengyel törvény akár börtönnel is büntetné azokat, akik a lengyelek felelősségét vitatnák a holokauszttal kapcsolatban. A történészek azonban egészen más véleményen vannak. A lengyel parlament által nemrég megszavazott törvény szerint pénzbírságra, de akár még három év börtönre is ítélhetik azokat, akik a holokausztban való részvétellel vádolják a lengyeleket, vagy lengyel haláltáborokat emlegetnek.

Itzik Smuli ellenzéki képviselő ezért kezdeményezte, hogy az izraeli parlament, a Kneszet is foglalkozzon a Sorsok Háza ügyével. Smuli szerint Netanjahu egy ENSZ-szavazat kedvéért kiárusítja a zsidóság történelmét, és meghunyászkodik európai holokauszttagadók előtt. Más ellenzéki képviselők pedig a Kneszet kül- és biztonságpolitikai bizottsága elé idézné az izraeli kormányfőt, hogy számoljon be a magyar kormánnyal a Sorsok Házáról folytatott megbeszélésekről.

A magyar kormány támogatói viszont azt mondják, hogy Netanjahu budapesti látogatásakor Orbán Viktor már elismerte a magyarok felelősségét a holokausztban, valamint hangsúlyozta, hogy kormánya mindent megtesz a zsidó közösség védelmének érdekében, és küzd az antiszemitizmus ellen. Netanjahu nemrég a CNN-nek adott interjúban dicsérte meg Orbánt az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítései kapcsán.

Évi félmilliárd forintot ad a kormány az antiszemitizmus elleni küzdelemre – Kibic Magazin

A Köves Slomó rabbi által alapított Európai Tett és Védelem Liga Brüsszelből fog küzdeni az antiszemitizmus ellen egész Európában. A magyar kormány pedig a múlt héten döntött az új projekt támogatásáról.

A 10-es csatorna arról is beszámolt, hogy a héten Izraelbe utazott Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki a Sorsok Háza és a magyarországi antiszemitizmus kapcsán fog megbeszéléseket folytatni többek között Itzhák Hercoggal, a Szohnut elnökével, a Jad Vasem munkatársaival és Jair Lapid ellenzéki parlamenti képviselővel. Az izraeli miniszterelnöki hivatal képviselői azonban nem fognak találkozni Heislerrel.

(10.tv, 10.tv, Haaretz)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp