Ortodox zsidó zarándokhelyek újulnak meg Kelet-Magyarországon

A helyi zsidó közösség a város vezetésével közösen ünnepelte a hanuka második napját Miskolcon, ahol bemutatták a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon elnevezésű turisztikai projektet. A projekt keretében összesen 1,4 milliárd forintból az ország öt településén zsidó vallási, kultikus és idegenforgalmi létesítmények fognak megújulni.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az eseményen kiemelte, hogy uniós forrásból, kormányzati támogatással, összesen 1,4 milliárd forintból az ország öt településén zsidó vallási, kultikus és idegenforgalmi létesítmények újulnak meg, a munka a jövő év első harmadában kezdődik és várhatóan két évig tart.

Heisler András meggyújtja a gyertyát a hanuka második napja alkalmából tartott gyertyagyújtáson Miskolcon (Fotó: MTI /Czeglédi Zsolt)

A Mazsihisz a témával kapcsolatos közleménye szerint a projekt a következő öt helyszínen valósul majd meg:

  • Makó: a zsinagóga felújítása, információs pont kialakítása, egy kiállítás az egykori Mikvéről, valamint a temetőbe vezető út építése
  • Nyírtass: zarándokközpont kialakítása
  • Nagykálló: imaszoba kialakítása és emlékhely Taub Eizik Izsák csodarabbiról
  • Sátoraljaújhely: vendégszállás, látogatóközpont és mikve kialakítása
  • Miskolc: kiállítóközpont kialakítása a működő zsidó közösség együttműködésével.

A Mazsihisz elnöke elmondta, olyan, hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják a keleti régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A szándék az volt, hogy a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése növelje a térség idegenforgalmát, munkahelyeket teremtsen. Miskolcon és Sátoraljaújhelyen pedig megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a létesítmények osztálykirándulások helyszínei is lehessenek.

Heisler András arra is kitért, hogy a világ minden tájáról, de elsősorban Izraelből, az Egyesült Államokból és Kanadából várhatók zarándokok ezen az öt helyszínen. Hozzátette: a 21. századi öntudatos zsidó léthez hozzátartozik a múlt megismerése, megértése és emlékének ápolása is.

Heisler elmesélte, hogy 2006-ban Kanadában meglátogatott egy magyarországi gyökerű haszid közösséget. Tőlük tudta meg, hogy amikor a kanadai haszidok évente meglátogatják egy-egy híres rabbi sírját Kelet-Magyarországon, például Nyírtasson, a zarándokokat méltatlan körülmények fogadják.

A projektek megvalósítására a Mazsihisz vezetésével konzorcium jött létre. A projektben a konzorcium partnere volt Magyarország Kormánya is, melynek támogatása nélkül nem valósulhatnának meg a beruházások – mondta Heisler András.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója a Mazsihisz honlapján megjelent beszámoló szerint arról beszélt, hogy mind az öt helyszínen létrehoznak olyan kulturális teret, amely segít megérteni ezeknek a helyeknek a kultúrába ágyazott jelentőségét. A múltból megőrzött örökségelemek korszerű interpretációjával azt fogják szemléltetni, hogy ezek a helyszínek mitől fontosak a külföldi és magyarországi, zsidó és nem zsidó látogatók számára.

A Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projekt támogatási szerződését 2017. december 27-én kötötték meg. Az Európai Unió által biztosított, és a magyar kormány által megítélt támogatás összege: 1 413 782 161 Ft. Az építési kivitelezést célzó közbeszerzési eljárásokat 2018. őszén írták ki, a szerződéskötést követően a munkák megkezdésének várható időpontja 2019. tavasza. Kivitelezés: Kreatív 2000 Kft. Projektmenedzser Erdős Mihály (a cég ügyvezető igazgatója) és Török Miklós. Projektazonosító: GINOP-7.1.4-16-2016-00002.

Török Miklós projektvezető elmondta: „Minden készen áll arra, hogy a beruházások kora tavasszal az eredeti ütemtervnek megfelelően elinduljanak. A munkálatok végeredményeként egy olyan átfogó és komplex zarándokút jöhet létre, amely a különleges építészeti megoldások mellett a térség örökségvédelmi, kulturális és turisztikai szempontjait is figyelembe veszi.”

Kiss János (Fidesz-KDNP), Miskolc alpolgármestere szerint ez a turisztikai projekt újabb elemmel teszi gazdagabbá Miskolc belvárosát. A városnak gyarapodást, épülést és a kulturális élet fellendülését hozták a történelmi egyházak, amelyekkel Miskolc hagyományosan jó kapcsolatot ápol évszázadok óta. A zsidó örökség bemutatásával egyszerre emlékezik a múltra a város, és változtatja meg a jelent, építi a jövőt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp