Hanuka ünnepén avatnak új zsinagógát Dél-Pesten – videóval

Idén már egy új zsinagógában ünnepelhetik a hanukát a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Dél-Pesti Körzetének tagjai.

Tizenhat éve, BZSH Dél-Pesti Körzet néven alakult újjá az erzsébeti zsidó hitközség, amely Pesterzsébet, Csepel és Soroksár zsidóságát foglalja magában – mondja a Kibicnek Kerényiné Rippner Zsuzsanna, a körzet elnöke. A közösség tagjai egészen mostanáig egy üzlethelyiségből átalakított imatermet használtak zsinagóga gyanánt, amelyet a pesterzsébeti önkormányzat bocsájtott a rendelkezésükre. Ezt az imatermet azonban a 2010-es évek környékén elkezdték kinőni, és már nem csak a nagyobb ünnepek alkalmával, de a péntek-szombati imák idején is alig fértek el a helyiségben.

A Dél-Pesti Körzet korábbi imaháza (Fotó: zsinagogak.hu)

Ekkortájt örökölt a körzet a közösség egyik korábbi tagjától egy jelentősebb összeget, és megszületett a gondolat, hogy egy nagyobb zsinagógába költözzenek át. Készültek tervek is egy új zsinagóga megépítésére a csepeli önkormányzat egyik telkén, amelyet ingyenesen biztosított volna a közösség számára. Ez a terv azonban főként anyagi okok miatt nem valósulhatott meg.

A meg nem valósult csepeli zsinagóga látványterve (Kép: tervlap.hu)

A Dél-Pesti Körzet tagjai ezért más megoldást kerestek, és végül találtak a célnak megfelelő ingatlant. A helyiség korábban bankként, illetve gyógyászati központként üzemelt, 253 négyzetméteres alapterülete pedig majdhogynem a duplája a közösség korábbi imaházának. Az új zsinagóga nyolcvan fő befogadására alkalmas, az ingatlanban ezen felül kialakítottak rabbiszobát, irodát, tanulószobát, kiddustermet, és még egy kávézószerűségnek is jutott hely – meséli Rippner Zsuzsanna. De ide került át a közösség múzeuma is.

Az új zsinagóga a Dél-Pesti Körzet saját forrásain túl a BZSH támogatásának köszönhetően jöhetett létre. Az új helyiség immár teljes mértékben kielégíti majd a közösség igényeit, mondja a körzet elnöke.

A régi erzsébeti zsinagóga

Rippner Zsuzsanna elmondta, hogy a II. világháború előtt egy nagy számú zsidó közösség élt a körzetben. A holokauszt idején Erzsébetről 4500, Csepelről pedig 960 zsidót vittek el. Erzsébet közepén pedig egy nagy befogadó képességű zsinagóga állt, amelyet a ’60-as években állagromlás miatt a Mazsihisz elődje adott el. Az épületet ezt követően átalakították.

Az új zsinagógát hanuka ötödik napjának beköszöntével, december 6-án, 17:00 órakor avatják fel.

Az avatást élőben közvetítettük, a felvétel itt tekinthető meg:

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp