Az újonnan megválasztott amerikai képviselő Ciszjordániába viszi a kollégáit

Rashida Tlaib szeretné megmutatni képviselőtársainak, hogy a szegregáció az akadálya a békének. Szerinte az izraeliek által szervezett körutak nem adnak valós képet a palesztin helyzetről.

 A michigani demokrata párti képviselőt nemrég választották meg. Tlaib palesztin-amerikai származású, és egyike azoknak az első muszlim nőknek, akiket beválasztottak az Egyesült Államok kongresszusába. A terveiről a The Intercept nevű magazinnak beszélt.

Ez az út az ellenpontja lenne annak a hagyományos izraeli látogatásnak, amelyet az első ciklusban megválasztott képviselők szoktak bejárni. Ezeket a körutakat az Amerikai Izraeli Közügyi Bizottság (AIPAC) oktatási szárnya szponzorálja, és az utazás során a politikusok fontos izraeli vezetőkkel találkoznak mind a gazdaság, mind a kormányzat és a katonaság részéről.

Tlaib elmondta a The Interceptnek, hogy ő szeretné megmutatni az izraeliek által fogva tartott palesztin gyerekek sorsát, az oktatás helyzetét, a tiszta vízhez való hozzájutás és a szegénység problematikáját. Elképzelhető, hogy ellátogatnak a Beit Ur al-Foqa nevű kis faluba is, amely Ciszjordánia északi részén fekszik, és ahol a képviselő nagymamája is él.

„Szeretném megmutatni a szegregáció következményeit, és azt, hogy ez miként akadályoz minket abban, hogy béke legyen a régióban. Szerintem az AIPAC nem nyújt valós képet a kérdésről. Nagyon egyoldalú. Én tudom, mi az igazság, hogy mi történik a nagyanyámmal és a családommal odaát”, mondta.

Rejecting Israel Lobby’s Influence Over Congress, Rashida Tlaib Plans to Lead Delegation to Palestine

Rashida Tlaib, a Democratic representative-elect from Michigan, belongs to a cohort of incoming members of Congress who’ve vowed to upend the status quo – even on third-rail issues in Washington like the Israeli-Palestinian conflict. To that end, Tlaib is planning to lead a congressional delegation to the Israeli-occupied West Bank, she told The Intercept.

Tlaib egyelőre nem tudja az út pontos időpontját, és hogy melyik palesztin tanácsadó cég fogja szponzorálni a több ezer dolláros utazást.

Néhány frissen megválasztott demokrata képviselő azt nyilatkozta a The Interceptnek, hogy szeretnének részt venni az körutazáson, de még nem tudják az ügyet nyilvánosan kommentálni.

Tlaib azt is elmondta az interjúban, hogy szerinte az Izrael bojkottját szorgalmazó BDS mozgalom segít abban, hogy felhívja a figyelmet az izraeliek által sárba tiport emberi jogok és a rasszizmus kérdésére.

A minnesotai Ilhan Omar, aki a másik nemrég megválasztott muszlim képviselőnő, nem sokkal a megválasztása után elmondta, hogy ő is támogatja a BDS mozgalmat, holott a kampánya során azt nyilatkozta, hogy a BDS akadályozza a párbeszédet és a céllal ellentétes hatást vált ki.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Newly elected US lawmaker Rashida Tlaib to lead colleagues on West Bank trip

Rashida Tlaib, the newly elected Democratic congresswoman from Michigan, plans to lead a trip of incoming US lawmakers to the West Bank. Tlaib, who is Palestinian-American and one of the first two Muslim women to be elected to the United States Congress, discussed her plans in an article in The Intercept published on Monday.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp