Megsemmisíti az izraeli hadsereg a Hezbollah alagútjait a libanoni határnál

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy felkutatja és felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajtson végre Izrael ellen.

Jonatán Konrikusz alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, a hadseregnek tudomása van arról, hogy a Hezbollah számos ilyen alagutat fúrt a libanoni határ alatt, de a kedden megkezdendő, Északi Pajzs fedőnevű művelet keretében felszámolja ezeket.

Munkálatok az izraeli-libanoni határnál

A Haaretz tudósítása szerint az akció több hétig is el fog tartani, és lehetséges, hogy az alagutak egy része a határ libanoni oldalán is felszámolásra került majd. Az egyik ilyen alagút bejáratát egy privát lakóházba rejtették el, az alagút 200 méter hosszú, amelyből 40 méter behatol Izrael területére. Egy ilyen méretű alagút kiépítése nagyjából két évet vehetett igénybe.

A hadsereg fokozta jelenlétét és harckészültségét az ország északi részén, és felkészült minden eshetőségre, de a tartalékosokat egyelőre nem mozgósítja, és a civil lakosságot sem utasítja semmire. A határkerítés melletti bizonyos területeket lezárták a forgalom elől, és katonai területté nyilvánították.

A szóvivő szerint a hadsereg még azelőtt fedezte fel az alagutakat, hogy a Hezbollah használni tudta volna őket titkos műveletek végrehajtására, és fenyegetni tudta volna a polgári lakosságot. Izrael szerint ezeknek az alagutaknak a kiépítése az ország szuverenitásának kirívó és súlyos megsértésére. A Hezbollah Irán támogatásával folytatja arra irányuló tevékenységét, hogy kiépítsen egy terrorista infrastruktúrát az izraeli lakosság ellen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp