A teljes egyházi státusz visszaállítását kérik a reform közösségek Orbántól

“Közösségeink tagjai messzemenően érintettek az országunkat is veszélyeztető terrorizmus által és érdekeltek a szélsőséges eszmék elleni küzdelemben.”- Nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Szim Salom és a Bét Orim Progresszív Zsidó Hitközség Hanuka alkalmából. 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Országgyűlés – az Alkotmánybíróság határozatai alapján és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága jogerős ítéletének is megfelelve – napjainkban tárgyalja az új egyházügyi törvény módosítását, amelyhez a kormányzó Fidesz-KDNP frakciónak ma kétharmados többsége van. Ez a helyzet lehetővé teszi azt, hogy a történelmi magyar progresszív zsidóságot képviselő Szim Salom és Bét Orim Hitközségek ismét teljes jogú egyházként folytathassák hitéleti tevékenységüket. Ezért mi, a két progresszív zsidó hitközség azt kérjük Miniszterelnök Úrtól, hogy közbenjárásával támogassa és segítse elő, hogy a törvény újra biztosítsa közösségeink számára a 2004 és 2012 között már birtokolt teljeskörű (történelmi) bevett egyházi státuszunkat.

Kelemen Katalin, a Szim Salom rabbija

A reformzsidóság ma Észak-Amerika és Európa vezető zsidó közösségeit alkotja. Magyarországi közösségeink szintén a Progresszív Zsidóság Világ Szövetsége (WUPJ), valamint az Európai Progresszív Zsidó Szervezet (EUPJ) megbecsült tagjai. A szocializmus elnyomó évtizedei után közösségeink együttesen élesztették újjá és viszik tovább azt a hagyományt, amely a XIX. században, a 48-as márciusi forradalmat aktívan támogató Központi Pesti Reformegylettel indult útjára, még azelőtt, hogy a Magyar Zsidó Neológia, valamint az EMIH által jogelődnek tekintett Status Quo Ante Hitközség létrejött.

Közösségeink tagjai felmenőinek nagy részét is elemésztette a Holocaust, majd a következő generációtól a szocializmus vette el a lehetőségét annak, hogy hagyományait ápolhassa. A közösségeinkhez tartozó több száz család az elmúlt mintegy három évtizedben mindennemű intézményes háttér nélkül újította meg Magyarországon azt a progresszív zsidó vonulatot, amely csak gazdagíthatja akár a magyar neológia haladó vonulatait, akár azt a nagyrészt már szekuláris magyar zsidó közösséget, amely nélkül az egykoron oly gazdag magyarországi zsidó hagyomány megőrzése a XXI. században nem lehetséges.

Közösségeink tagjai messzemenően érintettek az országunkat is veszélyeztető terrorizmus által és érdekeltek a szélsőséges eszmék elleni küzdelemben. A gazdag haladó magyar zsidó hagyományok megőrzésével és megerősítésével mi is hozzá szeretnénk járulni ehhez a küzdelemhez és hazánk erősödéséhez, fejlődéséhez.

Miniszterelnök Urat kiemelkedően jó viszony fűzi Izrael miniszterelnökéhez is, Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök úrhoz, aki többször is kiemelte, hogy Ön mennyire fontosnak tartja a magyar zsidó közösség védelmét és támogatását.

Raj Ferenc, a Bét Orim rabbija

A mai nap estéjén a világ zsidó közösségeiben meggyújtják Hanuka ünnepének első lángját.
A Hanuka csodája azt tanítja, hogy a fényt meg kell őrizni, hogy beragyoghassa a világot, azaz hisszük, hogy a világban van helye az általunk is vallott haladó, humánus értékeknek. Ezért mi, a progresszív zsidóság magyar képviselői, hisszük, hogy hosszú évek hányattatása után hozzájárulhatunk Magyarország gazdagodásához is azzal, ha olyan közösségeket tudunk építeni, amelyek az évezredes zsidó hagyományokon alapulva segítenek eligazodni a XXI. században.

Ezért is kérjük Miniszterelnök Úrtól Hanuka első lángjának fénye mellől, hogy az egyházügyi törvény jelenlegi módosítása során törvényi úton adják vissza közösségeink számára a 2004 és 2012 között már elnyert (történelmi) bevett egyházi státuszunkat.

A Kibic Magazin szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a Közlemények rovatba beadott írásokat, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp