Raj Ferenc: NE ENGEDD A FÉNYT KIALUDNI!

“Tanuljunk a makkabeus hősöktől – ne csak harcolni, hanem helytállni e zavaros modern időkben, amikor az egyéni önzés és a kényelemre való törekvés beárnyékolja és elfeledteti az ideálokat, amelyekért őseink életüket áldozták.” – Raj Ferenc rabbi írása Hanuka alkalmából.

A rabbinikus hagyománynak talán első megnevezett képviselője Simon, az Igazságos volt. Ő az időszámítás előtti negyedik század végén, vagyis Nagy Sándor uralkodása idején működött, amikor a zsidó élet az ókori Izraelben reneszánszát élte. A világot összetartó három pillérről szóló tanítás is az ő nevéhez fűződik: „Három dolgon áll a világ, a Tórán, az Isten-szolgálaton és a szeretet, avagy jócselekedetek gyakorlásán”. Érdekes, hogy ez a fontos, szinte közmondásként idézett mondat nem lett része a tradicionális zsidó liturgiának. Ezt a hiányt pótolja a reform zsidó imakönyv, amely egy gyönyörű dal formájában foglalja bele Simon mondását a Tóraolvasás szertartásába.

Raj Ferenc

A három pillér közül az első kettő egy szóból áll (héberül „Tóra” – Tan és „Ávodá” – Isten-szolgálat), és könnyen, szinte magyarázat nélkül értelmezhető, viszont a harmadik (héberül „G’milut Chászádim” – szeretet gyakorlása) két szavas kifejezés, nehezen fordítható, ezért interpretációt igényel. A korán elfelejtett dr. Krausz Fülöp líraian megírt és mégis tudományos igényességgel bíró imakönyve, „A lélek szárnyain” kommentárjában találóan határozza meg magyar nyelven a „G’milut Chászádim” terminológia lényegét:

…szeretet gyakorlása nélkül, és nem a szegényekkel való jótékonykodást értjük alatta (ez c’dáká), hanem az egész emberi társadalomra kiterjedő emberbaráti kötelességek összességét, hiányzik az emberiség együvé tartozásának, az emberbaráti szolidaritásnak összefogó érzése, enélkül emberi társadalom nem állhatna meg.

 G’milut Chászádim annyira fontos része a reform zsidó ideológiának, hogy vallási irányzatunk fellegvárában, az Egyesült Államokban már közel hatvan évvel ezelőtt, 1961-ben létrehozták a Washingtonban székelő Religious Action Center-t (RAC), azaz Vallási (=vallási meggyőződés által vezérelt) Tett Központot, melynek célja mind tanítani, mind megvalósítani a Krausz Fülöp által oly frappánsan megfogalmazott gondolatokat.

A RAC egyike a legismertebb zsidó intézményeknek Amerikában, de nemzetközileg is megbecsült és befolyásos szervezet. Támogatóik között találunk neves tudósokat, művészeket, zenészeket és énekeseket. Közelgő ünnepünk, a hanuka emlékeztet egy, a RAC tiszteletére adott koncertre, ahol az amerikai „country” (népi) és „protest” (politikai tiltakozó) dalok kiváló zeneszerzője és előadója, Peter Yarrow buzdított arra, hogy tanuljunk a makkabeus hősöktől – ne csak harcolni, hanem helytállni e zavaros modern időkben, amikor az egyéni önzés és a kényelemre való törekvés beárnyékolja és elfeledteti az ideálokat, amelyekért őseink életüket áldozták.

 

Gyújts egy gyertyát az erőért, ami szükséges,

Hogy ne váljunk önmagunk ellenségeivé.

Gyújts egy gyertyát azokért, akik kínzó fájdalomtól

Szenvednek már oly hosszú ideje.

Gyújts egy gyertyát mindazért, amiben hiszünk,

És hogy a harag ne különítsen örökre el.

És gyújts egy gyertyát, hogy eggyé formálódjunk

Békében, mint a szívünkben zengő dal.

 

Ne engedd a fényt kialudni!

Hisz fennmaradt oly sok éven át,

Ne engedd a fényt kialudni!

Tündököljön szeretetünkön és könnyeinken át

 

Mi az emlékezet, amit oly nagyra értékelünk,

Ami bennünk a fényt életben tartja?

Mi az elkötelezettségünk azok felé, akik meghaltak?

Felkiáltunk: nem hiába haltak meg ők.

Eljutottunk idáig, mindig abban a hitben élve,

Hogy bármi jön is, az igazság fog győzedelmeskedni.

Ez a teher, no meg a fogadalom is,

És ezért nem fogunk mi elbukni!

 

Ne engedd a fényt kialudni!

Hisz fennmaradt oly sok éven át,

Ne engedd a fényt kialudni!

Tündököljön szeretetünkön és könnyeinken át!

 

Ne engedd a fényt kialudni!

Ne engedd a fényt kialudni!

Ne engedd a fényt kialudni!

 

5779 Hanukáján legyen ez a mi fogadalmunk is!

 

Boldog, jelentőséggel bíró és értelmet adó ünnepeket kívánok Mindenkinek!

 

Dr. Raj Ferenc, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség alapító rabbija, a kaliforniai Berkeley Beth El Közösségének emeritus rabbija.

 

 

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp