Mazsihisz: Valótlanságokat állít a Figyelő, uszító a címlapja

A Figyelő eheti címlapján Heisler Andrást ábrázolja aláhulló húszezresek között. A Mazsihisz szerint a címlap szándékos karaktergyilkosság, és az izraeli nagykövet is aggodalmát fejezte ki emiatt.

„A Figyelő 2018/48. számának címlapján megjelent Szövetségünk elnökét ábrázoló fotó-montázs közösségünkkel szembeni évszázados sztereotípiák felélesztésére alkalmas” – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége által kiadott közleményben. A hitközség szerint a címlap állítása tételesen valótlan, ugyanis a Rumbach zsinagóga-projekt ügyében a Mazsihisz minden elszámolási kötelezettségének határidőben eleget tett.

Mint írják, a „rendszerváltás óta példa nélküli, hogy egy történelmi egyház vezetőjéről – minden ténybeli alapot nélkülözve – ily’ uszító címlap jelenjen meg”. A Mazsihisz szerint szándékos karaktergyilkosságot a hitközség vezetése elutasítja, és kiáll Heisler András elnök mellett.

A címlappal kapcsolatban tegnap Joszi Amrani izraeli nagykövet is megszólalt a követség Facebook-oldalán. Eszerint Amrani felhívta Heisler Andrást, hogy kifejezze személyes aggodalmát és megdöbbenését a Figyelő hetilap címlapjával kapcsolatban. A nagykövet szerint a címlap nem mulasztotta el, hogy burkolt és szégyenletes célzást tegyen.

A Figyelő tegnapi cikkében azt állítja, hogy a Mazsihisztől kikért dokumentumok alapján arra jutott, hogy a hitközség a Rumbach zsinagóga rekonstrukciójára és az Együttélés Háza projekt megvalósítására kapott 3,2 milliárdos állami támogatás egy részével nem tud elszámolni. Szerintük Heisler trükközni próbál a pénzzel, és nem világos a számukra az sem, hogy miről fog szólni az Együttélés Háza.

A Figyelő a napokban olvadt be a most létrejövő, és a legtöbb kormánypárti médiát összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba. A hetilap ezelőtt viszont annak a Schmidt Máriának a tulajdonában volt, akivel Heislernek és a Mazsihisznek komoly konfliktusa volt a Sorsok Háza koncepciójának kialakítása miatt.

A lap még Schmidt alatt kérte ki a Mazsihisztől a Rumbach projektjének teljes dokumentációját, amit egy korábbi közlemény szerint meg is kapott. Ezután a következő kérdésekkel fordult a hitközséghez, amelyek megválaszolására négy nap határidőt adott:

  • Mit tartalmaz a projekt tartalmi koncepciója?
  • Volt-e róla vita?
  • Mikor kaphatunk betekintést a forgatókönyvbe?
  • Az elmúlt négy évben bruttó 1 283 866 602 forintot sikerült elkölteniük az állami támogatásból. A maradék kétmilliárd forintot reálisnak tartja, hogy a következő hat hónapban fel tudják használni?
  • Elképzelhetőnek tartja-e, hogy kérnek hosszabbítást a harmadik illetve a negyedik fázisra?
  • Szakmailag hol tart a projekt?
  • Kik a tartalmi koncepcióért felelős tanácsadók? Kik dolgoznak a projekten?
  • Kik a lektorok?
  • Milyen szerepet kap az ortodoxia?
  • A kommunista mozgalomban vezető szerepet betöltő zsidó származású embereket a kiállítás zsidónak vagy kommunistának minősíti?
  • Megjelenik-e a kiállításon a magyarországi zsidóság politikai tagoltsága?
  • Reflektál-e a kiállítás a magyarországi antiszemitizmus történetére?
  • Ön 2018. szeptember 24-én azt nyilatkozta, hogy az Együttélés Háza „egy másik szemszögből fogja tekinteni, az Együttélés Háza Magyarországon a zsidók és a nem zsidók együttélését”.
  • November 13-án Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke, aki október 29-étől a projektért felel, azt nyilatkozta, hogy „ a Ház bizonyosan nem fog a zsidó-magyar együttélésről szólni, ugyanis ennek a fogalompárnak a létezését történeti hagyományaink miatt nem fogadjuk el.” Sikerült-e megállapodniuk, hogy miről szóljon a kiállítás?

A mostani közleményében a Mazsihisz ezzel kapcsolatosan a következőket írta: „A Figyelő felé korábbi gyakorlatunknak megfelelően minden törvény által előírt tájékoztatási kötelezettségünknek eleget teszünk, de a hetilap minden további érdeklődését figyelmen kívül hagyjuk”.

A Rumbach zsinagóga felújításáról és az Együttélés Háza koncepciójáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

A zsidó és nem-zsidó együttélés kerül a megújuló Rumbach zsinagóga fókuszába – Kibic Magazin

A felújítási munkálatok kellős közepén jártunk a Rumbach utcai zsinagógában, ahol Kiss Henriett avatott be minket az itt létrejövő Együttélés Háza részleteibe. A Mazsihisz alelnökét nemrég nevezték ki a projekt koordinációs vezetőjének. A Rumbach utcai zsinagóga homlokzatáról már lekerültek az állványok, és láthatóvá vált, miként újult meg kívülről az épület.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp