Mazsihisz: Valótlanságokat állít a Figyelő, uszító a címlapja

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

A Figyelő eheti címlapján Heisler Andrást ábrázolja aláhulló húszezresek között. A Mazsihisz szerint a címlap szándékos karaktergyilkosság, és az izraeli nagykövet is aggodalmát fejezte ki emiatt.

„A Figyelő 2018/48. számának címlapján megjelent Szövetségünk elnökét ábrázoló fotó-montázs közösségünkkel szembeni évszázados sztereotípiák felélesztésére alkalmas” – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége által kiadott közleményben. A hitközség szerint a címlap állítása tételesen valótlan, ugyanis a Rumbach zsinagóga-projekt ügyében a Mazsihisz minden elszámolási kötelezettségének határidőben eleget tett.

Mint írják, a „rendszerváltás óta példa nélküli, hogy egy történelmi egyház vezetőjéről – minden ténybeli alapot nélkülözve – ily’ uszító címlap jelenjen meg”. A Mazsihisz szerint szándékos karaktergyilkosságot a hitközség vezetése elutasítja, és kiáll Heisler András elnök mellett.

A címlappal kapcsolatban tegnap Joszi Amrani izraeli nagykövet is megszólalt a követség Facebook-oldalán. Eszerint Amrani felhívta Heisler Andrást, hogy kifejezze személyes aggodalmát és megdöbbenését a Figyelő hetilap címlapjával kapcsolatban. A nagykövet szerint a címlap nem mulasztotta el, hogy burkolt és szégyenletes célzást tegyen.

A Figyelő tegnapi cikkében azt állítja, hogy a Mazsihisztől kikért dokumentumok alapján arra jutott, hogy a hitközség a Rumbach zsinagóga rekonstrukciójára és az Együttélés Háza projekt megvalósítására kapott 3,2 milliárdos állami támogatás egy részével nem tud elszámolni. Szerintük Heisler trükközni próbál a pénzzel, és nem világos a számukra az sem, hogy miről fog szólni az Együttélés Háza.

A Figyelő a napokban olvadt be a most létrejövő, és a legtöbb kormánypárti médiát összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba. A hetilap ezelőtt viszont annak a Schmidt Máriának a tulajdonában volt, akivel Heislernek és a Mazsihisznek komoly konfliktusa volt a Sorsok Háza koncepciójának kialakítása miatt.

A lap még Schmidt alatt kérte ki a Mazsihisztől a Rumbach projektjének teljes dokumentációját, amit egy korábbi közlemény szerint meg is kapott. Ezután a következő kérdésekkel fordult a hitközséghez, amelyek megválaszolására négy nap határidőt adott:

 • Mit tartalmaz a projekt tartalmi koncepciója?
 • Volt-e róla vita?
 • Mikor kaphatunk betekintést a forgatókönyvbe?
 • Az elmúlt négy évben bruttó 1 283 866 602 forintot sikerült elkölteniük az állami támogatásból. A maradék kétmilliárd forintot reálisnak tartja, hogy a következő hat hónapban fel tudják használni?
 • Elképzelhetőnek tartja-e, hogy kérnek hosszabbítást a harmadik illetve a negyedik fázisra?
 • Szakmailag hol tart a projekt?
 • Kik a tartalmi koncepcióért felelős tanácsadók? Kik dolgoznak a projekten?
 • Kik a lektorok?
 • Milyen szerepet kap az ortodoxia?
 • A kommunista mozgalomban vezető szerepet betöltő zsidó származású embereket a kiállítás zsidónak vagy kommunistának minősíti?
 • Megjelenik-e a kiállításon a magyarországi zsidóság politikai tagoltsága?
 • Reflektál-e a kiállítás a magyarországi antiszemitizmus történetére?
 • Ön 2018. szeptember 24-én azt nyilatkozta, hogy az Együttélés Háza „egy másik szemszögből fogja tekinteni, az Együttélés Háza Magyarországon a zsidók és a nem zsidók együttélését”.
 • November 13-án Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke, aki október 29-étől a projektért felel, azt nyilatkozta, hogy „ a Ház bizonyosan nem fog a zsidó-magyar együttélésről szólni, ugyanis ennek a fogalompárnak a létezését történeti hagyományaink miatt nem fogadjuk el.” Sikerült-e megállapodniuk, hogy miről szóljon a kiállítás?

A mostani közleményében a Mazsihisz ezzel kapcsolatosan a következőket írta: „A Figyelő felé korábbi gyakorlatunknak megfelelően minden törvény által előírt tájékoztatási kötelezettségünknek eleget teszünk, de a hetilap minden további érdeklődését figyelmen kívül hagyjuk”.

A Rumbach zsinagóga felújításáról és az Együttélés Háza koncepciójáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

A zsidó és nem-zsidó együttélés kerül a megújuló Rumbach zsinagóga fókuszába – Kibic Magazin

A felújítási munkálatok kellős közepén jártunk a Rumbach utcai zsinagógában, ahol Kiss Henriett avatott be minket az itt létrejövő Együttélés Háza részleteibe. A Mazsihisz alelnökét nemrég nevezték ki a projekt koordinációs vezetőjének. A Rumbach utcai zsinagóga homlokzatáról már lekerültek az állványok, és láthatóvá vált, miként újult meg kívülről az épület.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp