A magyarok szerint másfél milliárd zsidó él a földön

Magyarországon minden ötödik embernek ellenérzései vannak a zsidókkal szemben, és úgy vélik, hogy túl nagy a zsidók befolyása a gazdaságra a CNN legfrissebb felmérése szerint.

A holokauszt tragédiája lassan elhomályosodik az európai antiszemita sztereotípiák viszont nem kopnak, sőt, idézi a CNN felmérését a hvg.hu.
A több mint hétezer ember bevonásával készített felmérés során Ausztriából, Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Magyarországból, Lengyelországból és Svédországból kérdeztek meg embereket.
Minden huszadik ember nem hallott a holokausztról, függetlenül attól, hogy a második világháború alig 75 éve ért véget, és még ma is több tízezer túlélő él. Ausztriában – Hitler szülőhazájában – a fiatalok 12 százaléka nem tudott a holokausztról.
Minden tizedik megkérdezett azt válaszolta, előítéletei vannak a zsidókkal szemben, Magyarországon még durvább a helyzet, hazánkban minden ötödik ember vélekedik így. A vizsgált országok közül csak Magyarországon nagyobb azoknak az embereknek az aránya, akik barátságtalanok a zsidókkal, mint akik nem.
Népszerű a sokat emlegetett összeesküvés-elmélet is: Lengyelországban és Magyarországon tízből négy ember válaszolta azt, hogy a zsidóknak túl nagy a befolyása a gazdasági életben világszerte. Kiderült az is, hogy a megkérdezett magyarok több mint negyede gondolja úgy, hogy a világ népességének húsz százaléka zsidó, holott valójában mindössze a népesség 0,2 százalékát teszik ki.

Az amerikai hírtelevízió az antiszemitizmus európai erősödését feltáró közvélemény-kutatás nyomán kérdezte az izraeli kormányfőt, aki dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért, kiemelve, hogy egy szervezetet is létrehozott ebből a célból.

EXCLUSIVE: CNN poll reveals depth of anti-Semitism in Europe

CNN poll: Anti-Semitism in Europe Anti-Semitic stereotypes are alive and well in Europe, while the memory of the Holocaust is starting to fade, a sweeping new survey by CNN reveals. More than a quarter of Europeans polled believe Jews have too much influence in business and finance.

Netanjahu szerint Orbán komolyan küzd az antiszemitizmus ellen

A kutatás kapcsán készített interjút kedd este az izraeli kormányfővel a CNN hírtelevízió. Netanjahu dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért, kiemelve, hogy egy szervezetet is létrehozott ebből a célból.

Az izraeli kormányfő közvetve az európai Tett és Védelem Liga nevű,  antiszemitizmus elleni központ  tevékenységére utalt.

Netanjahu felhívta a figyelmet rá, hogy az antiszemitizmus régi, a zsidókkal szembeni előítéletei mellett megjelent az antiszemitizmus új, Izrael létjogosultságát tagadó változata, amely nem ismeri el, hogy a zsidóknak joguk lenne saját államukhoz, és Izrael-ellenességet hirdet.

Ezt az új antiszemitizmust a szélsőséges jobboldali erők mellett szélsőséges baloldaliak is hangoztatják. Az izraeli miniszterelnök felszólított az antiszemitizmus mindkét formája elleni küzdelemre.

Netanjahu kiemelte az európai vezetők felelősségét, és Orbán Viktor mellett megemlítette Angela Merkel német kancellár és Milos Zeman erőfeszítéseit a zsidó-, és Izrael -ellenességgel szembeni harcban.

Hangsúlyozta az oktatás fontosságát, különös tekintettel arra, hogy a CNN felmérése szerint az európaiak közül minden huszadik, sőt Franciaországban a 18 és 34 év közötti fiatalok ötöde nem is hallott a holokausztról.

A CNN interjúja itt megtekinthető:

Exp-netanyahu-reaction-to-anti-semitism-poll cnn

Israeli PM Benjamin Netanyahu tells CNN’s Oren Liebermann he is “concerned” but not surprised by the results of a CNN survey on anti-Semitism in Europe.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp