Új zsidóságot kutató történeti intézet nyílik

A Magyar Zsidó Történeti Intézet többek között annak tanulmányozására jött létre, hogy a magyarországi zsidóság milyen szerepet töltött be az ország polgári fejlődésében, hogyan élte meg a két világháború közötti jogfosztó intézkedéseket.

Van-e még kutatnivaló a magyar zsidóság és a magyar holokauszt történetében? – ezzel a címmel rendez beszélgetést a Milton Friedman Egyetem a Magyar Zsidó Történeti Intézet alapítása alkalmából.

Az egyetem új kutatóintézete elsősorban annak tanulmányozására jött létre, hogy a magyarországi zsidóság milyen szerepet töltött be az ország polgári fejlődésében, hogyan élte meg a két világháború közötti jogfosztó intézkedéseket és a vészkorszak tragédiáját, milyen módon hatott rá az új totalitárius rendszer kiépülése, illetve ezzel párhuzamosan, Izrael Állam megalakulása.

Az intézmény első nyilvános rendezvényére november 29-én kerül sor a Corinthia Hotelben, ahol Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Zsidó Történeti Kutatóintézet igazgatója és Dr. Pók Attila, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatói megbízottja beszélget a magyar zsidóság kutatásával kapcsolatos kérdésekről. A pódiumbeszélgetést Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke és Dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektora nyitja meg.

Az eszmecsere során olyan témákat érintenek majd, mint a zsidóság nyelvi, kulturális és érzelmi elmagyarosodása a reformkortól az emancipációig (1867) vezető úton, milyen elvárások érvényesültek a nem zsidó társadalom részéről az emancipált zsidókkal szemben, az 1919 (vörös- és fehérterror) szerepe az antiszemita közhangulat megalapozásában, deportáltak az auschwitzi táborkomplexumon kívül, a magyarországi cionizmus kialakulása és szerepe a két világháború között és a 2. világháború után, a zsidóság ellentmondásos helyzete 1945 után (zsidó kommunisták és antiszemita pogromok).

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp