Holokauszttúlélők kérik, hogy velük is egyeztessenek a Sorsok Házáról

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesület Közgyűlése állásfoglalásában arra kéri Köves Slomót, mint a Sorsok Házáért illetékes vezetőt, hogy a kiállítás szakmai és tartalmi kérdéseiről egyeztessen a holokauszt még élő túlélőivel.

„Mi, a holokauszt még életben lévő túlélői, és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének (NÜB) tagjai kinyilvánítjuk azon szándékunkat, hogy részletekbe menően megismerhessük a médiában Sorsok Háza néven emlegetett létesítmény tartalmi koncepcióját. A Horthy-rendszer egykori üldözöttjeiként a nyilvánosság előtt hangot adunk továbbá azon jogos igényünknek is, hogy a Sorsok Háza leendő szakmai vezetése a mi véleményünket is vegye figyelembe az állandó tárlatok kialakításával kapcsolatban” – olvasható a NÜB honlapján közzétett állásfoglalás tervezetében.

Sorsok Háza (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

A NÜB-nél attól tartanak ugyanis, hogy „a holokauszt gyermekáldozatainak szánt emlékhely eddig megismert koncepciója nem nyújt garanciát a történelmi hitelességre”. Továbbá az is nyugtalanítja a szervezet tagjait, hogy „a Sorsok Háza üzemeltetője, egyben az ingatlan tulajdonosa egyházi szervezet lett”. Ezt a feladatot szerintük a magyar államnak kellene ellátnia. Mint írják: „a holokauszt nem zsidó ügy, hanem a mindenkori magyar történelem egyik legtragikusabb eseménye, azaz nemzeti kérdés”.

A NÜB közgyűlése amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy a kiállítás alapkoncepciójáért a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány felel. Ami a szervezet szerint azért problémás, mert Schmidt annak a kormányzati törekvésnek a támogatója, amely „megpróbálja tisztára mosni Horthy Miklós szennyesét”.

Ezért arra kérik Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, a Sorsok Háza illetékes vezetőjét, hogy „a kiállítás szakmai és tartalmi kérdéseiről egyeztessen a holokauszt még élő túlélőivel, és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének tagjaival”.

„Azt szeretnénk, ha a Sorsok Házában az áldozatokra való megemlékezés mellett jelentős hangsúlyt kapna a Horthy-rendszer bűnös vezetőinek és tetteseinek felelőssége, ellenkező esetben a Sorsok Háza nem lesz más, csak egy kapitális történelemhamisítás óriási díszlete” – zárja állásfoglalását a NÜB.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp