Eutanáziát ellenző közös nyilatkozatot adott ki a Szentszék és az izraeli főrabbinátus

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A dokumentumtervezet a palliatív kezelés biztosítását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartani az Isten által adott életet. 

A megbeszélést az ENSZ által meghirdetett gyermeki jogok világnapja (november 20.) alkalmából tartották a múlt héten.

Ferenc pápa is fogadta a Rómában ülésezett kettős bizottság tagjait, és tárgyaltak az élet végét érintő kérdésekről szóló vallásközi dokumentumtervezetről is. Ebben utalnak az eutanázia legalizálása és az orvos által elősegített öngyilkosság veszélyeire.

A dokumentumtervezet a palliatív kezelés biztosítását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartani az Isten által adott életet. A palliatív kezelés célja, hogy csökkentse a betegek szenvedését, és a lehető legjobb életminőséget biztosítsa mind a betegeknek, mind pedig az őket gondozó családtagoknak.

A két küldöttség a dokumentumban megfogalmazza, hogy a katolikus és a zsidó közösségeknek sajátos kötelességeik vannak a leggyengébb tagjak, különösen is a gyermekek felé, akik a jövő biztosítékai, és akik egyedül nem képesek kifejezésre juttatni képességeiket és megvédeni magukat. A gyermekek személyes méltóságának tiszteletét úgy kell kifejezésre juttatni, hogy ösztönzést és eszközöket biztosítunk számukra ahhoz, hogy fejlesszék gondolkodásukat és cselekvési képességüket.

A társadalomnak, benne a szülőknek, tanároknak, vallási vezetőknek nagy felelősségük van a gyermekek erkölcsi és spirituális növekedésében. A gyermekek autonómiáját és szabadságát illető jogok kapcsán a nyilatkozat aláírói rávilágítottak a feszültségre a szabad akarat és a választás szabadsága, illetve a védelem biztosítása és a fegyelmezett vezetés között.

Az izraeli delegációt Rasszon Aruszi rabbi, a vatikánit pedig Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa vezette.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp