Eutanáziát ellenző közös nyilatkozatot adott ki a Szentszék és az izraeli főrabbinátus

A dokumentumtervezet a palliatív kezelés biztosítását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartani az Isten által adott életet. 

A megbeszélést az ENSZ által meghirdetett gyermeki jogok világnapja (november 20.) alkalmából tartották a múlt héten.

Ferenc pápa is fogadta a Rómában ülésezett kettős bizottság tagjait, és tárgyaltak az élet végét érintő kérdésekről szóló vallásközi dokumentumtervezetről is. Ebben utalnak az eutanázia legalizálása és az orvos által elősegített öngyilkosság veszélyeire.

A dokumentumtervezet a palliatív kezelés biztosítását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartani az Isten által adott életet. A palliatív kezelés célja, hogy csökkentse a betegek szenvedését, és a lehető legjobb életminőséget biztosítsa mind a betegeknek, mind pedig az őket gondozó családtagoknak.

A két küldöttség a dokumentumban megfogalmazza, hogy a katolikus és a zsidó közösségeknek sajátos kötelességeik vannak a leggyengébb tagjak, különösen is a gyermekek felé, akik a jövő biztosítékai, és akik egyedül nem képesek kifejezésre juttatni képességeiket és megvédeni magukat. A gyermekek személyes méltóságának tiszteletét úgy kell kifejezésre juttatni, hogy ösztönzést és eszközöket biztosítunk számukra ahhoz, hogy fejlesszék gondolkodásukat és cselekvési képességüket.

A társadalomnak, benne a szülőknek, tanároknak, vallási vezetőknek nagy felelősségük van a gyermekek erkölcsi és spirituális növekedésében. A gyermekek autonómiáját és szabadságát illető jogok kapcsán a nyilatkozat aláírói rávilágítottak a feszültségre a szabad akarat és a választás szabadsága, illetve a védelem biztosítása és a fegyelmezett vezetés között.

Az izraeli delegációt Rasszon Aruszi rabbi, a vatikánit pedig Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa vezette.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp