Meghalt a magyar holokauszt leghíresebb kutatója

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Tegnap este, 96 éves korában elhunyt Randolph L. Braham, magyar származású holokauszt kutató, a New York City University professzor emeritusa. Két hónapja a Mazsihisz elnökének küldött nyílt levélben tiltakozott a szerinte történelemhamisító Sorsok Háza megnyitása ellen.

Randolph Louis Braham, eredetileg Ábrahám Adolf  1922-ben született Bukarestben, és egy észak-erdélyi szegény zsidó családban nőtt fel. A politológus, történész, a New York City University professor emeritusa. Hatvannál több könyvet írt, illetve szerkesztett; legismertebb munkája a témában alapműnek számító A népirtás politikája: a holocaust Magyarországon.

1945-ben Erdélyből Budapesten át eljutott Ausztriáig, majd a németországi amerikai megszállási övezetbe. Münchenben járt egyetemre, majd 1948-ban érkezett az USA-ba, ahol folytatta a tanulmányait.

Randolph L. Braham

Tudományos tevékenységének középpontjában a közép-európai, elsősorban a magyarországi holokauszt kutatása áll. Nem sokkal a PhD megszerzése után fogott hozzá a holokauszt történetének kutatásához, bekapcsolódott az akkoriban létesült jeruzsálemi Jad Vasem Intézet ilyen irányú munkájába. Az 1950-es évek végétől több ország, köztük Magyarország és Izrael levéltárainak erre vonatkozó anyagát tanulmányozta át.

Legismertebb, fő művének tekinthető munkája a kétkötetes The Politics of Genocide: The Holocaust in Hungary című könyve (New York, 1981), ezt nálunk A magyar Holocaust címen 1988-ban adták ki. A bővített, átdolgozott változat az Egyesült Államokban 1994-ben, Magyarországon 1997-ben jelent meg, ekkor már az eredeti cím fordításával: A népirtás politikája: a holocaust Magyarországon. „…A magyar zsidóság a háború alatt egyharmaddal több embert vesztett, mint az Egyesült Államok hadereje a második világháború minden hadszínterén együttvéve. A kétkötetes elbeszélésben ez a statisztika változik példátlan rémtörténetté.”

Munkásságát itthon többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1995) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2011) kitüntetésekkel ismerték el. Az utóbbi kitüntetést 2014-ben visszaküldte, mert úgy ítélte meg, hogy a magyar kormány “a Horthy-korszak tisztára mosására” törekszik.

Alább Heisler András, a Mazsihisz elnökének gondolatai olvashatók a politológus-történészről:

Elment Randolph L. Braham Tavaly, 95 éves korában még Magyarországra látogatott. A Goldmark teremben elmondott beszédét…

Geplaatst door Heisler András Mazsihisz elnök op Zondag 25 november 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp