“Kozmikus Főrabbik Intergalaktikus Szövetsége”, azaz mi a kapcsolat a légvár, a léghajó és a légszomj között.

Ha nem tanítók és építők, hanem „tényezők” szeretnénk lenni, akkor valódi tömegbázis építése helyett fogjuk meg a haverokat, alapítsunk szervezeteket, egyesületeket, cégeket és léptessük be ezeket egymásba, aztán kezdjünk el a nevükben beszélni. – Radnóti Zoltán főrabbi írása. 

Napi intergalaktikus hír:

A múlt héten olvashattuk, hogy “az erősödő európai antiszemitizmussal szembeni fellépést segítő szervezet létrehozását jelentette be Köves Slomó rabbi, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) alapítója a brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetség (EJA – European Jewish Association) konferenciáján”.

A hír csodálatosan hangzatos!

A TEV – a magyar kormányzat anyagi támogatásával – irodát nyit Brüsszelben. Fejlődés és növekedés. A kis magyar zsidó közösség beszáll immár az Európa-méretű antiszemitizmus elleni harcba. Ez jó, akár tényleg lehet jó is és hogy mit tudnak tenni Köves főrabbiék az európai antiszemitizmus ellen, majd kiderül.

“A rabbi kiemelte, hogy a monitoring tevékenység során a török és az arab nyelvű médiát, illetve a közösségi felületeket is áttekintik majd. Ebből a munkából jelentések születnek, amelyeket a tagállami vezetők rendelkezésére bocsátanak.”
Tényleg nem vagyok ellendrukker, bár első pillantásra tényleg nagyon nehéz komolyan venni a török facebookozók antiszemita (és Izrael-ellenes) kommentjeinek szemlézését, de hajrá! Just do it!

Ha nem tanítók és építők, hanem „tényezők” szeretnénk lenni, akkor valódi tömegbázis építése helyett fogjuk meg a haverokat, alapítsunk szervezeteket, egyesületeket, cégeket és – hogy látsszon, ki mindenki támogatja őket – léptessük be ezeket egymásba, aztán kezdjük el „képviselni a tagságot”, a nevükben beszélni.

A hatalomgyakorlás ezen módjának egyik mestere maga, Zoltai Gusztáv volt. Tapasztaltuk, mily’ sokszor szólalt meg a honi zsidóság nevében.

És most, hogy ő már nincsen, trónkövetelő lépett fel: Köves Slomó vezető rabbi és csapata.

Napi intergalaktikus nagyotmondás

Nézzük meg az „Európai Zsidó Szövetség (EJA)” nevű szervezetet, ami bejelentésnek nemzetközi hátteret biztosított egy konferencia keretében.

Mi is ez az ambiciózus zsidó szervezet és kiket képvisel?

A legutóbbi nyilatkozatuk, amelyre ráakadtam, a Sorsok Háza ügyében született, a Köves Slomóhoz hasonlóan lubávicsi hászid Menachem Margolin rabbi jegyzi, aki az EJA alapítója. A szöveg ünnepli a kormány döntését, amellyel Köves Slomó szervezetének kezébe tette le a projektet és mindenkit letol, aki nem örül vele eléggé ennek a döntésnek. De nem ez a legérdekesebb. A nyilatkozat szerint az EMIH Magyarország első számú zsidó közössége, míg kritikusai úgy tesznek, mintha a magyar zsidók nevében beszélnének.
Nos, a tények makacs dolgok, az EMIH nem az első számú magyar zsidó közösség.

Az idei 1%-os felajánlás szerint a Mazsihisz-nek több mint 4-szer annyian ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk 1%át, mint a komoly billboard kampányt folytató EMIH-nek. Maga Köves Slomó nyilatkozta, hogy ez az egyetlen igazán objektív mérce. Köves Slomó EMIH-je immáron második éve, folyamatosan gyengül az 1%-os számok szerint, míg a Mazsihisz évek óta erősödik.

Miután Margolin rabbi egy megdöbbentő angol nyelvű cikkben kinevezte az EMIH-et legnagyobbnak, az igazinak, számon kéri a többieken, hogy miért beszélnek a magyar zsidók nevében.

Jogos, ha csúsztatsz, akkor már csináljad, merész szemtelenséggel! Ez tulajdonképpen tényleg imponáló.
De van tovább is, az is kiderül a szövegből, amit maga EMIH is (minden magyarázat nélkül) hirdet, miszerint az egyházukat 1877-ben alapították, és ők csak újralapították 2004-ben, ez is bizonyítja elsőségüket.

Értem én…. Margolin rabbi arra utal, hogy az egykori status quo-közösséget az EMIH kinevezte elődének. Értem én… Gyártsunk magunknak kósersági pecsétet, üssük a saját homlokunkra, menjünk ki az utcára és áruljuk a kóser portékát…

Ám ez sajnos nem így megy… Attól még, hogy én nagy elődnek tekintem rabbi Akivát, nem deklarálnám, hogy a Mazsihisz-t az időszámításunk szerinti II. században alapították, és mi csak újraalapítottuk a rendszerváltás idején.

Radnóti Zoltán

A szöveg „legitimációs” célzatú érveiből egy szó sem igaz tehát, szimpla nagyotmondás az egész.
Ahogy maga a szervezet, a European Jewish Association neve is.

Tényleg, milyen szervezet ez már, ahol a Chabad-rabbik egymásról mondanak képtelenül elismerő túlzásokat egymás politikai céljait elősegítendő? Miért nem mondják meg, hogy egymást udvarolják csak körbe, ami természetesen nem lenne bűn önmagában, ha kicsit vicces is.

Nos, a European Jewish Association, amelynek konferenciáján Köves Slomó bejelentette szándékait, lényegében a Chabad-mozgalomhoz tartozó szervezetek európai szövetsége és olyan további szervezetek generálása, amelyek aztán egymásba lépnek be – önmaguk komolyságának látszatát erősítendő.

Magyarországról például külön is fel van sorolva a tagok között az EMIH és a tőle, hát, nem teljesen független Tett és Védelem Alapítvány. Az EMIH szerényen „Jewish Community of Hungary” néven szerepel a listán, mint „Magyarország zsidó közössége”.

A többi csatlakozó is így hivatkozik önmagára, éppen ezért még beazonosítani sem mindig könnyű a tagokat, de szinte mindegyikük folyamatosan egymásba érő Chabad-szervezet, amelyek – elnevezésük ellenére – nem képviselnek senki mást, csak a helyi Chabadot az adott országban, városban. Szintén tag a 2000-ben, – a fentebb már említett – Margolin rabbi által megalapított „RCE” (Rabbinical Centre of Europe, vagyis Európai Rabbinikus Központ) is, amely jóformán csak Chabad-rabbikból áll, akik a változatosság kedvéért szintén önmagukat nevezik ki az európai vallásos zsidóság általános képviselőinek.

Fontos, hogy a nevek hasonlóságának ellenére az “RCE” nem azonos a 60 esztendős múltra visszatekintő “CER”-rel – (The Conference of European Rabbis – Európai Rabbitanács).

Napi intergalaktikus kérdés:

Igazán nem érti az ember, miért kell úgy csinálni ezekkel a komikus elnevezésekkel, mintha nem lubavicsi haszidok volnának itt egymás között.

Miért kell gyanús politikai manőverekbe kezdeni – például a katonailag megszállt Krím-félszigeten vagy éppen Iránban Európa zsidóinak nevében általában?

Miért kell elfogult közleményeket írogatni barátaink védelmében ismét az egész európai zsidóság, összrabbiság nevében? Miért nem áll ki mindenki a saját nevében a barátai mellett?

Miért kell, röviden szólva, jámbor embereknek megtévesztésben, maszatolásban utazniuk?

Joggal kérdezhetik ugyanakkor, hogy valójában kit is érdekel ez a piszlicsáré és szánalmas trükközés és minek egyáltalán ezzel foglalkozni? Szólásszabadság és véleményszabadság van.

Azért, mert a Mazsihisz pontosan tudja mi is ez… Hiszen a Mazsihisz évtizedeken keresztül – a munka és a tanítás helyett – a fontosság látszatának megteremtésével, politikai helyezkedéssel és manipulációval volt elfoglalva. Ebben “jeleskedtünk” a rendszerváltás utáni időszakban igen sokáig – értékes éveket veszítve.

Napi intergalaktikus jótanács:

Ha emberek megszólítása helyett egymásba beléptetett szervezeteket alakítgatunk és tolunk magunk előtt, attól nem leszünk többen, csak magunkat csapjuk be. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor ideig-óráig még a nem zsidó közvéleményt is el tudjuk vakítani, ami pedig nagyon nem szép dolog. A béka, még ha nagyra is fújja fel magát, azért csak kis béka marad.
Amikor Zoltai Gusztáv pályát módosított, és a Maszihisz közgyűlése már nem is akarta pótolni az autorita vezetési technikáit, abban a pillanatban jött a többre hivatott EMIH átvenni tőlünk ezt a szerepet: a munkát pótló szemfényvesztések és önpozicionálások régi hitközségi gyakorlatát, csak mindezt kicsit feldúsítva menő marketingmódszerekkel.

Túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy ráérjünk ezekre a butaságokra. Váltsa fel a politikai célú fontoskodást és az üres önlegitimációs gesztusokat a mindannyiunkat erősítő közösségszervezési munka.

Mielőtt az egymásba gabalyodott tagszervezetek megalakítanák a Kozmikus Főrabbik Intergalaktikus Nagytanácsát, hogy az megállapítsa, hogy ki a legnagyobb és a legerősebb, és kinek lesz mindenben igaza, én inkább több szerénységet javasolnék magamnak és mindenkinek.

Földön járó rabbiként szembesülni kell a ténnyel, hogy a magyar zsidók elsöprő többsége semmilyen kapcsolatban nincs hitünk tanításaival és hagyományaival, mindannyiunknak van bőven mire szerénynek lenni és van valódi dolgunk: Istent kivezetni a rabbik gyűléséről és odavinni az emberek közé.

Csak ne komolytalankodjunk már tovább.

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp