A zsidók nem folyton a könyveket bújják – 250 nap múlva Maccabi Európa Játékok Budapesten

250 nap múlva, 2019. július 29-én kezdődik Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékok. A szervezők ebből az alkalomból a Hidegkúti Nándor Stadionban rendeztek konferenciát, amelyen a Kibic is jelen volt.

Hagyományosan az emberek képzeletében a zsidók nem fiatal, erős, sportos emberekként szoktak megjelenni – mondta a Kibicnek Balázs Gábor eszmetörténész, a Maccabi Európa Játékok kulturális, oktatási és vallási programjainak felelőse. Ezért már magának a nemzetközi zsidó sportverseny létezésének a ténye felhívja a figyelmet arra, hogy nem igaz az a sztereotípia, amely a zsidókat kizárólag a szellemi teljesítménnyel kapcsolja össze. 

Balázs Gábor szerint a modern zsidó identitás fontos összetevője lett az a mondás, hogy ép testben ép lélek. A zsidó nemzeti mozgalomnak, a cionizmusnak például a kezdeteknél fogva nagyon fontos üzenete volt, hogy nem csak szellemileg, de fizikailag is erősnek kell lenni. Jó példa erre a magyarországi cionista mozgalom egyik alapítója, Max Nordau, aki megalkotta az „izom zsidó” kifejezést, amely a 19. században egy forradalmi zsidó identitás-koncepciónak számított. 

Max Nordau és az „izmos” új zsidóság álma – Kibic Magazin

120 éve alkotta meg Max Nordau magyar cionista az „izmos zsidóság” fogalmát. Cikkünkben Nordau életének, az új zsidó ember képének és az eszmény izraeli lecsapódásának jártunk utána. Dacára annak, hogy Herzl Tivadart követően a második legnevesebb magyarországi születésű cionistáról van szó, akit Izraelben olyannyira nyilvántartanak, hogy még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megemlítette hazánkban tett tavalyi látogatása során, meglehetősen kevés könyv vagy cikk foglalkozik Max Nordau életével.

A konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Védnöki Testület vezetője a játékok kapcsán arra emlékeztetett, hogy ez lesz minden idők legnagyobb magyarországi felnőtt multisport rendezvénye, amelyen az ép sportolók 27, a parasportolók két sportágban versengenek majd.

A budapesti Maccabi Európa Játékokra több mint 30 ország 2716 sportoló már benevezett, de a szervezők remélik, hogy a résztvevő országok nemzetek eléri majd a 40-et.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke kiemelte: Magyarországon él Közép-Kelet-Európa legnagyobb, mintegy 100 ezres zsidó közössége, amelynek számára a Maccabi Európa Játékok nemcsak sport-, hanem legalább annyira fontos kulturális és vallási esemény is lesz. Hozzátette: a rendezvénysorozat jól illeszkedik a Mazsihisz új törekvéséhez, amely a világra nyitott sokszínű zsidóságról szól, ezért a szervezet anyagilag, érzelmileg és a gyakorlati munkában is támogatja a játékok megrendezését.

Jusztin Ádám, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnöke közölte: a jövő évi játékokon minden eddiginél népesebb, több mint 250 fős magyar versenyzői delegáció fog részt venni, a házigazda együttes szinte minden sportágban képviselteti magát. Jelezte, korábban maximum 150 magyar sportoló vett részt a hasonló Maccabi Játékokon, s felidézte, hogy az itt élő zsidó közösség tagjai az elmúlt bő évszázadban Hajós Alfrédtól kezdve mind a magyar, mind a nemzetközi sportéletben kiemelkedő sikereket értek el.

Deutsch Tamás kifejtette, hogy az eredetileg tervezett központi helyszín, a Kerepesi úti MTK Sportpark az előkészületek elhúzódása miatt csak 2020-2021-re fog megvalósulni, emiatt a játékok helyszíneit újra kellett tervezni. Mint elhangzott, a legtöbb versenyt a Ludovika Campusban rendezik majd meg, de a nyolc budapesti helyszín között ott lesz még a Hajós Alfréd Sportuszoda, a Bp. Honvéd Dózsa György úti vívóterme, amely egykor zsinagógaként működött, míg az Orczy-kertben koncerteket, kiállításokat, közösségi programokat tartanak majd. Lesznek vidéki helyszínek is, a golfversenyeket Alcsútdobozon, a kerékpáros eseményeket Kincsesbányán fogják lebonyolítani. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a rendezésben együttműködnek a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, valamint a sportági szakszövetségekkel.

Megvan a Maccabi Európa Játékok új központi helyszíne – Kibic Magazin

A Kerepesi úti Sportpark helyett a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületegyüttese lesz a központi helyszíne a 2019. július 29. és augusztus 7. között Budapesten rendezendő 15. Maccabi Európa Játékoknak.

A sajtótájékoztató keretében mutatták be az esemény egyik arcát, Sterck Laurát, aki a 2017-es haifai Maccabi Világjátékokon karate formagyakorlatban a felnőttek között aranyérmet nyert. A versenyző kijelentette, hogy a jövő évi játékokon is részt kíván venni, sőt, kumitében, azaz küzdelemben is rajthoz áll majd. Sterck Laura dicsérte a Maccabi Világjátékok hangulatát, amelyen számára hatalmas, felejthetetlen élmény volt részt venni, mert a rendezvény kapcsán sok barátra lelt a zsidó közösségben.

Újságírói kérdésre válaszolva Deutsch Tamás azt mondta, hogy a magyar versenyzőktől 5-8 aranyat, s összességében 30 érmet vár a 2019. augusztus 7-én záruló 15. Maccabi Európa Játékokon.

Legyél részese a közösségi sportélménynek! – Kibic Magazin

A Maccabi VAC várja a zsidó közösség sportoló tagjait a 2019-es Maccabi Európai Játékokra. Jelentkezés és információ a : emg2019@maccabi.hu e-mail címen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp