Tíz évet kapott az amerikai zsidó intézményeket fenyegető fiatal kiberbűnöző

A tel-avivi bíróság tízéves börtönbüntetést szabott ki az Askelonban élő, húszéves kiberbűnözőre, aki amerikai zsidó intézményeket, illetve légitársaságokat fenyegetett pokolgépes merénylettel otthoni számítógépéről.

Mivel bűnei egy részének elkövetésekor még kiskorú volt, továbbra sem hozták nyilvánosságra az „askeloni hacker” néven elhíresült fiatalember nevét, akinek a fenyegetései miatt repülőgépek szálltak le útjukat félbehagyva, és amerikai zsidó intézmények a félelem légkörében működtek hónapokig, gyakran kiürítve iskoláikat. A fenyegetések miatt az antiszemitizmus erősödésétől tartottak Amerikában 2016-ban és 2017 elején.

Az izraeli hekker a bíróságon

Egyik alkalommal azt hazudta, hogy egy Izraelbe tartó El Al gépen pokolgépet helyezett el, ezért francia és svájci harci gépek kísérték és felügyelték a repülőt, hogy szükség esetén beavatkozhassanak. Egy másik repülőt fenyegetései miatt sebtében kiürítettek, s az akció következtében hatan megsérültek.

A védelem elsősorban azzal érvelt, hogy autizmussal és mentális problémákat okozó jóindulatú agydaganattal diagnosztizálták, de a bíróság szakértői alkalmasnak találták arra, hogy bíróság elé álljon, és felelősnek mondták ki cselekedeteiért. Mellékbüntetésként 60 ezer sékeles (közel 5 millió forintos) bírsággal is sújtották.

Az amerikai-izraeli kettős állampolgár fiatal olyan üzletet indított az interneten, amelyért bitcoinnal, virtuális pénzzel kellett fizetni, a amelynek tizenhárom országban akadtak vevői. Fenyegetéseket árult: negyven dollárért vállalta, hogy askeloni otthonából gépi hangot használva telefonon megfenyeget magánszemélyeket, ötszáz dollárért pedig már pokolgépes fenyegetésre is hajlandó volt.

Eképpen szerzett internetes pénzét a mai napig nem adta át az izraeli hatóságoknak, 800 ezer sékel értékű bitcoinjáról (mintegy 60 millió forint) nem mondott le. A bitcoin árfolyamának emelkedése miatt az összeg ráadásul már egymillió dollárra rúg.

A bíróság a többi között fenyegetéssel végrehajtott zsarolás, hamis állítások közlése, pénzmosás és jogtalan fegyverviselés miatt mérte rá a szigorú börtönbüntetést.

Tavaly márciusban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével fogták el, és az amerikai hatóságok is hosszú vádiratot állítottak össze a kettős állampolgárságú fiatal ellen, de  a két ország hatóságai megállapodtak abban, hogy Izraelben feleljen tetteiért. Az amerikai vádiratokban a neve is szerepel; Michael Kadarnak hívják.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp