Arab származású nagykövetet nevezett ki az izraeli kormány

Izraelt első ízben képviseli arab származású nagykövet a keresztény George Deek személyében. A diplomatát Azerbajdzsánba delegálta a kormány.

A jaffói keresztény-arab családból származó George Deek egy évtizede dolgozik a külügyminisztériumban, ahol számos pozícióban bizonyította már rátermettségét. Bakui kinevezése előtt korábban három évig helyettes nagykövet volt Nigériában, és szintén három évig Norvégiában. Ő az első magas beosztású keresztény az izraeli diplomata-karban. 2014-ben az erős szikla hadművelet idején ideiglenesen Deek vezette az oslói nagykövetséget, ahol megtervezte és lebonyolította Simon Peresz akkori izraeli államfő látogatását is.

George Deek

Deek 2007-ben szerzett jogászi diplomát Izraelben, majd a Fullbright egyetem mesterképzését is elvégezte nemzetközi jog szakon Amerikában, és később a külügyminisztérium jogi osztályán is dolgozott. Izrael mellett érvelő, Oslóban elmondott beszédét az internetezők tömegesen osztották meg, és ünnepelték. A népszerű előadó ebben elmesélte családja történetét, hangsúlyozta Izrael szerepét a közel-keleti stabilitásban, a demokratikus és toleráns értékek képviseletében.

Ezt a megnyilvánulását sokan a valaha volt legjobb izraeli diplomata-beszédnek tekintik. Élvezetes és magas színvonalú megszólalásai miatt rendszeresen előadónak hívják meg a különböző Izraelt támogató szervezetek szerte a nagyvilágban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp