Egy emberként mozdultak meg az izraeliek a leukémiás lány megmentése érdekében

Egy hónappal az esküvője előtt derült ki Roni Cohen számára, hogy leukémiás, és sürgősen csontvelő átültetésre lenne szüksége. A megfelelő donor megtalálásának érdekében az egész ország megmozdult.

A 27 éves Roni Cohen sikeresen átesett a csontvelő átültetésen három hónappal azután, hogy kampányt indítottak a megmentésére. Ez idő alatt 16 200 mintát sikerült begyűjteni, azonban egyik sem bizonyult megfelelőnek.

Roni Cohen

Így végül az orvosok úgy döntöttek, hogy Roni bátyja által felajánlott csontvelőt fogják felhasználni, annak ellenére, hogy az csak 50 százalékos egyezést mutatott. Egy új, haploid csontvelő-átültetés elnevezésű technológia segítségével ugyanis alacsonyabb egyezésű donoroktól is sikeresen el lehet végezni a beültetést.

A kampányt Roni vőlegénye indította el a Facebookon azután, hogy megtudták, a lány leukémiás. „Roni Cohen a feleségem lesz a jövőben, de csak akkor, ha meg tudom menteni az életét. Az egyetlen lehetőség a megmentésére, ha megfelelő csontvelődonort találunk a számára” – szólt az üzenet, amelyet aztán több százan osztottak meg.

Az összegyűlt minták az Ezer Mizion csontvelődonorokat gyűjtő szervezet adatbázisba kerülnek. A szervezet igazgatója, Bracha Ziszer arról beszélt a Ynet-nek, hogy nagyon örül a kampány sikerességének, és hogy ennyire sokan jelentkeztek donornak Roni megmentése érdekében. Ezek Izrael népének legszebb pillanatai – mondta Ziszer.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp