Nem vezet sehová az izraeli kutatók bojkottálása az egyik legjelentősebb tudományos folyóirat szerint

Az izraeli tudósok bojkottálása helyett inkább a palesztin kutatókat kellene segíteni az egyik legjelentősebb tudományos folyóirat, a Nature szerint. A tudomány ugyan nem fogja megoldani az izraeli-palesztin konfliktust, de segíthet a nemzetközi párbeszéd fenntartásában.

A brit Nature már korábban is felszólalt az izraeli kutatók 2002-ben kezdődött akadémiai bojkottálása ellen. Most szerkesztőségi cikkükben arról írnak, hogy sokkal célravezetőbb lenne, ha a tudóstársadalom a nehéz helyzetben lévő palesztin kollégák munkáját segítené ahelyett, hogy az izraeliekét próbálja ellehetetleníteni. A tudományos lap ráadásul Izrael első elnökét, Háim Weizmannt állítja példaként arra vonatkozólag, hogyan segítheti a tudomány támogatása egy ország fejlődését.

Izraeli és palesztin diákok együttműködnek egy közös tudományos program keretében

A biokémikus Weizmann ugyanis azon a véleményen volt, hogy egy államnak a tudományra kell épülnie. Ebben a szellemben segített megalapítani azt a ma már magasan jegyzett kutatóintézetet, amelyet aztán róla neveztek el. Ma már Izrael ebből a szempontból is globális szereplőnek számít. Az ország GDP-jének négy százalékát fekteti kutatásba és fejlesztésbe, ami az egyik legmagasabb arány az egész világon. Az izraeli tudósok a legrangosabb nemzetközi tudományos pályázatokat nyerik el, és együttműködő partnerként részt vesznek a világ tudományos életében.

Az izraeli kutatók tevékenységét azonban beárnyékolja a 2002-ben indult akadémiai bojkott mozgalom, amellyel a világ tudósainak egy része a palesztinok helyzete iránti aggodalmát szeretné kifejezni. A Nature szerint azonban ennél hasznosabb módszer is létezik arra, hogy segítsenek a nehéz helyzetben lévő palesztin kutatóknak, akik ha nem is szándékosan, de magukévá tették Weizmann azon kijelentését, hogy egy új országnak a tudományra kell alapoznia a jövőjét.

Ennek előremozdítását az anyagi támogatás mindenképpen jobban segítené, mint az, hogy nem működnek együtt izraeli kutatókkal, vagy nem engedik őket előadni egyes egyetemeken. A Nature pont a kezdeti időszakában komoly nehézségekkel küzdő Weizmann Intézetet hozza példának. A kutatóközpontnak egy újonnan létrejött, szegény és ellenségekkel körülvett országban kellett fennmaradnia. A nemzetközi támogatás pedig alapvető fontosságú volt ahhoz, hogy Izrael komoly erőt képviselhessen a tudományos életben.

A folyóirat cikke szerit egy hasonló nemzetközi támogatás megalapozhatná a palesztin kutatók tudományos tevékenységét. A külföldi kollégákkal való együttműködések pedig csökkenthetik a palesztinok elszigeteltségét, illetve további finanszírozási és együttműködési lehetőséget nyitnának meg a számukra. A Nature szerkesztői viszont külön aggasztótank tartják, hogy azok a palesztin tudósok, akik akarnának, nem mernek együttműködni izraeli kutatókkal, mert állásuk és otthonuk biztonságát féltik.

A tudomány ugyan a Nature szerint nem fogja megoldani az izraeli-palesztin konfliktust, azonban segíthet a nemzetközi párbeszéd fenntartásában. Mint írják, időről-időre bebizonyosodik, hogy a tudományos diplomácia hasznos eszköz lehet a viták megoldására irányuló széles körű erőfeszítésekben.

(Nature)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp