Az Airbnb eltávolítja a ciszjordániai zsidó településeken kínált szállásokat

A cég szerint ezek a települések állnak az izraeli-palesztin konfliktus fókuszában, és nem szeretnének vitás területeken üzleti tevékenységet folytatni. Az izraeli turisztikai miniszter válaszul korlátozná az Airbnb izraeli tevékenységét.

Az Airbnb közleménye szerint a cég nagyjából 200 olyan lakást vagy házat fog eltávolítani az oldalról az elkövetkezendő napokban, amelyeket valamelyik Ciszjordániában található zsidó településen hirdetnek szállásként. A cég szakértőkkel konzultált a régió történelmi vitáiról, és azután jutott arra a döntésre, hogy „a megszállt területeken” nem szándékoznak üzleti tevékenységet folytatni. Azt nem közölték, hogy pontosan milyen szakértőkkel konzultáltak.

A döntésük során olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint például a vendégek és a szállásadók milyen biztonsági kockázatoknak vannak kitéve, illetve hogy a tevékenységükkel milyen módon járulnak hozzá emberek szenvedéséhez. Azt is vizsgálták, hogy az Airbnb oldalán elérhető ciszjordániai zsidó településeken lévő szállások milyen kapcsolatban állnak a térségben zajló történelmi konfliktussal.

Az Airbnb-nél tisztában vannak azzal, hogy sokan nem fognak egyetérteni a mostani döntésükkel. Azonban a cégnél abban reménykednek, hogy minél előbb rendeződik majd a konfliktus, és ezekre a történelmi vitákra is megoldást találnak majd a felek – olvasható az Airbnb közleményében.

Jariv Levin izraeli turisztikai miniszter szerint az Airbnb döntése szégyenteljes és diszkriminatív. A minisztérium közleménye szerint Levin utasítást adott arra, hogy a tárca dolgozzon ki azonnali intézkedéseket a cég tevékenységének egész Izraelben való korlátozására. Valamint egy olyan idegenforgalmi programot, amely ösztönzi a turizmust Ciszjordániában.

Ezzel szemben a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet üzleti és emberi jogi igazgatója, Arvind Ganesan üdvözölte az Airbnb döntését. Ganesan elmondása szerint a HRW az elmúlt két évben párbeszédet folytatott a céggel arról, hogy a ciszjordániai zsidó településeken kínált lakások közvetítése nemzetközi emberi jogokba ütközik, mivel a palesztin személyi igazolvánnyal rendelkező lakosok nem léphetnek be ezekre a helyekre. A szervezet reméli, hogy más cégek is hasonlóképpen fognak eljárni a jövőben.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp