A vallásos utasok szerint nem történt erőszak az El Al járaton

Két Izraelbe tartó járaton botrányt rendeztek az utasok, miután a gép a New York-i időjárás miatt későn indult, és attól tartottak, hogy a gép nem fog leszállni a szombat beköszönte előtt, amikor is a zsidóknak tilos utazniuk.

Izrael nemzeti légitársasága panaszt kíván tenni legalább egy szombat-tartó utas ellen, aki a fedélzeten dolgozókkal agresszívan viselkedett egy New Yorkból induló járaton pénteken. Az ultra-ortodoxok visszautasítják a vádat.

Két Izraelbe tartó járaton botrányt rendeztek az utasok, miután a gép a New York-i időjárás miatt későn indult, és attól tartottak, hogy a gép nem fog leszállni a szombat beköszönte előtt, amikor is a zsidóknak tilos utazniuk.

Az utasok arra kényszerítették az egyik gépet, hogy szálljon le Athénban. A második gépnek is Róma felé kellett venni az irányt, de végül folytatta útját a Ben Gurion reptér felé Tel Avivba, mivel az egyik utas rosszul lett.

Az egyik stewardess utassal beszél a november 16-i New Yorkból Izraelbe tartó járaton.

A beszámolók szerint néhány vallásos utas rátámadt a személyzetre, mert attól tartottak, hogy meg kell szegniük a szombatra vonatkozó vallási szabályokat.

Az El Al nem közölt részleteket, csupán annyit árult el, hogy valószínűleg panaszt kíván tenni az egyik utas ellen. Ugyanakkor más utasok szerint nem történt fizikai agresszió, és azt állítják, hogy a légitársaság félretájékoztatta őket, és ezzel kellemetlen helyzetbe kényszerültek.

Az egyik utas szerint amikor kiderült, hogy a járat késve indul az időjárás miatt, akkor több ultra-ortodox kérte, hogy leszállhasson a gépről New Yorkban. A kapitány azt mondta nekik, hogy a gépet visszairányítják a kapukhoz, és leszállhatnak.

„A kapitány egyszerűen hazudott nekünk, mert semmit sem csinált, hanem a gépet a magasba emelte”, állította.

Yehuda Shlezinger, az Israel Hayom újságírója azon a gépen volt, amelyet Athénba irányítottak. Szerinte nem igaz, hogy erőszak történt a fedélzeten, egyedül a személyzet volt erőszakos, amikor elvette a kameráját, amellyel fel akarta venni, hogy egy ultra-ortodox férfi hangosan énekel szombati dalokat a gépen.

„Láttam, hogy a személyzet büntetni kezd egyes utasokat, és nem szolgálta ki őket”, írta a lapban később.

Egy másik utas a következőkről számolt be. „Hat óra utazás után sikoltozást hallottam, majd megláttam egy síró stewardesst, akit megütöttek, majd lökdösni kezdtek a pilótafülke felé”, mondta Roni Meital.

Shimon Sheves, a volt-Jitzhak Rabin kormány egyik tisztviselője szintén a fedélzeten volt, és hasonló élményekről számolt be egy Facebook posztban. Arra ébredt, hogy a vallásos utasok kiabálni kezdenek, amiért nem ér a gép Tel Avivba a szombat bejöveteléig.

„Hazugok, csalók, ezt kiabálták az utasok, majd ütni kezdték a stewardesseket, akik sírva fakadtak. Ha nem látom a saját szememmel, el se hiszem”, írta.

Az El Al azt nyilatkozta, hogy a légitársaság figyelemmel kísérte azoknak az utasoknak a sorsát, akik leszálltak a gépről Athénban, és szombat után folytatták útjukat. „Sajnáljuk, hogy kellemetlenséget okoztunk az utasainknak, de jobbnak láttuk, ha a gép a kis késés ellenére is felszáll pénteken New Yorkban.”

Ugyanakkor kiemelték, hogy nem tűrik a személyzettel szembeni agressziót, ezért lépéseket fognak tenni azok ellen, akik a szabályokat megszegik.

A zsidó vallási törvények szerint a zsidók nem használhatnak elektronikus eszközöket, nem gyújthatnak tüzet, fényt szombaton, és nem utazhatnak sem autóval, sem repülővel. Ez alól kivételt képez, ha valaki orvosi segítségre szorul, vagy ha életveszélyes helyzetbe kerül.

Az eredeti cikk:

Religious passengers push back against claims of violence on El Al flight

Israel’s national airline said it would file complaints against at least one Shabbat-observant passenger who was abusive toward the crew on a flight from New York Friday, even as some pushed back against claims of violence by ultra-Orthodox passengers.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp