Közel 30000 fotó vált szabadon felhasználhatóvá Izraelről

Izraeli archívumokból 28 000 fotó várt elérhetővé a Wikimedia Commons szerkesztőinek jóvoltából. A képgyűjtemény ezentúl bárki számára megtekinthető és felhasználható, írja az izraelinfo.com

Az összegyűjtött fotókon a modern Izrael állam megalapítása előtti időszak emlékei láthatóak. Többek között olyan eseményekről, mint az első zsidó légierő pilótáinak 1939-es avató ünnepsége a jelenlegi Ben Gurion repülőtér helyén; a Zsidó Brit Hadsereg 1941-ben harc közben, vagy éppen egy 1920-az években működő iskola szabadtéri Tóra-oktatása Jeruzsálemben.

Az első zsidó légierő pilótáinak 1939-es avató ünnepsége a jelenlegi Ben Gurion repülőtér helyén – fotó: Wikimedia

A projekt elkészítéséhez a Wikimédia speciális robotokat fejlesztett ki, amelyekkel az online archívumok átvizsgálhatók olyan képek megtalálására, amelyek szerzői joga már lejárt, és ezek a képek a metaadatokkal feltöltődnek a Wikimedia Commons szervereire.

Minden fotó 1947 előttről származik, tehát az izraeli törvények értelmében – mely szerint a fotók szerzői joga a létrehozásuk pillanatától számított 50 évig érvényes – jogszerűen használhatóak.

28 000 történelmi fotó Izraelről – szabadon hozzáférhető ” Izraelinfo

Izraeli archívumokból 28 000 fotó várt elérhetővé a Wikimedia Commons szerkesztőinek jóvoltából. A képgyűjtemény ezentúl bárki számára megtekinthető és felhasználható – írja a Calcalist. Az összegyűjtött fotókon a modern Izrael állam megalapítása előtti időszak emlékei láthatóak. Többek között olyan eseményekről, mint az első zsidó légierő pilótáinak 1939-es avató ünnepsége a jelenlegi Ben Gurion repülőtér helyén; …

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp