Énekelni is tud a világ legnagyobb mezuzája

Majdnem két méter magas a világ legnagyobb mezuzája, amely egy jeruzsálemi jesiva tetején került elhelyezésre. Az óriás mezuza világítani, sőt még zenélni is képes.

A közel kétméteres, 200 kilós mezuza nemrég került fel a Siratófal közelében található És HaTora jesiva tetejére. A mezuza egy David Roytman nevű tervező elképzelései alapján készült el. A külső felületén több tucat LED-kijelző világít, és még énekelni is tud, bár még csak az Arany Jeruzsálem című dalt képes lejátszani.

Az óriás mezuza első változatát ellopták, de végül most novemberre elkészültek vele. A luxuskategóriás vallási kellékeket tervező és árusító Roytman szerint az éneklő mezuza akár még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet. Az eddigi rekord méretű mezuza ugyanis 1,5 méteres, majdnem fél méterrel kisebb a most átadottnál.

A hagyomány szerint a mezuzát a zsidó otthonok kapuira és ajtófélfáira kell felhelyezni. Tetőn álló mezuzára eddig nem nagyon volt példa. A Smá Jiszrael (Halljad Izrael) kezdetű ima, amelyet egy pergamenben szokás a meuzákba helyezni, még nem került bele a világító óriási mezuába, de Roytman szerint erre is hamarosan sor kerül majd.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp