Énekelni is tud a világ legnagyobb mezuzája

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Majdnem két méter magas a világ legnagyobb mezuzája, amely egy jeruzsálemi jesiva tetején került elhelyezésre. Az óriás mezuza világítani, sőt még zenélni is képes.

A közel kétméteres, 200 kilós mezuza nemrég került fel a Siratófal közelében található És HaTora jesiva tetejére. A mezuza egy David Roytman nevű tervező elképzelései alapján készült el. A külső felületén több tucat LED-kijelző világít, és még énekelni is tud, bár még csak az Arany Jeruzsálem című dalt képes lejátszani.

Az óriás mezuza első változatát ellopták, de végül most novemberre elkészültek vele. A luxuskategóriás vallási kellékeket tervező és árusító Roytman szerint az éneklő mezuza akár még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet. Az eddigi rekord méretű mezuza ugyanis 1,5 méteres, majdnem fél méterrel kisebb a most átadottnál.

A hagyomány szerint a mezuzát a zsidó otthonok kapuira és ajtófélfáira kell felhelyezni. Tetőn álló mezuzára eddig nem nagyon volt példa. A Smá Jiszrael (Halljad Izrael) kezdetű ima, amelyet egy pergamenben szokás a meuzákba helyezni, még nem került bele a világító óriási mezuába, de Roytman szerint erre is hamarosan sor kerül majd.

(Ynet)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp