Palesztint temetnek zsidó temetőben a főrabbi kérésére

A mufti döntése szerint Alah Kirsh, aki nemrég 5 másik emberrel együtt meghalt egy autóbalesetben, nem tagja a muszlim nemzetnek, mivel eladta az ingatlanát egy zsidónak. 

Jeruzsálem vezető rabbija engedélyezte, hogy egy palesztin férfit zsidó temetőben temessenek el, miután az imám kitagadta őt a közösségből, amiért egy zsidónak adta el az ingatlanát.

Aryeh Stern Jeruzsálem askenázi főrabbija úgy döntött, hogy lehetővé teszi, hogy Alah Kirsh földi maradványait zsidó temetőben helyezzék örök nyugalomra. A főrabbi szerint Kirsh igaz ember volt.

Aryeh Stern

Kirsh november 4-dikén halt meg 5 másik emberrel együtt egy közlekedési balesetben. A családja egy kelet-jeruzsálemi muszlim temetőbe akarta temetni, de ezt az imám nem engedte, mivel Kirsh a főváros ezen részében ingatlant adott el zsidóknak néhány évvel korábban. A családtagoknak azt is megtiltották, hogy a holttestet az Al-Aqsa mecsetbe vigyék, nem állíthattak fel a szokásoknak megfelelően gyász-sátrat, ahol a vendégeket fogadták volna.

Alah Kirsh

Ekrima Sa’id Sabri, Jeruzsálem főmuftija az 1935-ös muszlim vallási kiáltványra hivatkozott. Az arab izraeliek nyíltan antiszemita vezetője korábban azt írta, hogy bárki, aki zsidónak ad el földek vagy ingatlant, azt nem fogják muszlimként eltemetni, és később tartotta is magát ehhez Kirsh esetében.

A férfi holttestét átmenetileg a Ramallah melletti Nabi Salihi muszlim temető előtt helyezték el. Az askenázi főrabbi pedig azt mondta, elképzelhető, hogy Kirsh helyet kaphat a Har HaMenuchot nevű temető egy kijelölt részében, ahol a nemvallásosok nyugszanak.

Ekrima Sa’id Sabri

„Mivel a muszlimok nem temetik el, ezért nekünk kell kiköszörülnünk az igazságon esett csorbát”, írta Stern. „Megtisztelő számunkra, hogy egy igaz ember fogadhatunk magunk közé, aki ráadásul kockázatot vállalt azzal, hogy zsidónak adta el az ingatlanát.”

Az ügyre egyébként egy Im Tirtzu nevű jobboldali tanácsadó cég hívta fel a főrabbi figyelmét.

Palestinian shunned for selling land to Jews to be buried in Jewish cemetery

A chief rabbi of Jerusalem allowed a Palestinian man to be buried in a Jewish cemetery following his body’s exclusion by imams over his sale of real estate to Jews. Aryeh Stern, the Ashkenazi chief rabbi of Israel’s capital, this week ruled that Alah Kirsh may be buried at a Jewish cemetery as an exception because he was a “righteous gentile,” the Ynet new site reported Friday.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp