Tüdő transzplantáció 3D nyomtatással

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Pár évvel ezelőtt még az is futurisztikusnak tűnt, hogy a telefonunk tokját otthon fogjuk kinyomtatni. Most viszont egy izraeli cég arra készül, hogy 3D nyomtatott szöveteket és szerveket hozzon kereskedelmi forgalomba.A CollPlant az üvegházában dohánynövényeket termeszt annak érdekében, hogy “emberi” kollagént készítsen, amelyből bio-tintát, majd 3D nyomtatással emberi szöveteket és szerveket állítson elő.

A tel-avivi értéktőzsdén jegyzett CollPlant egy olyan regeneratív gyógyszereket gyártó cég, amely 3D bionyomtatással készít szöveteket és szerveket.

Nemrég az amerikai United Therapeutics Corporation of Marylanddel (melynek részvényeivel a NASDAQ-on kereskednek) írt alá szerződést arról, hogy termékeit tüdő transzplantációhoz fogják használni. Megállapodtak abban, hogy a CollPlant által szabadalmaztatott, dohánynövényből származtatott rekombináns kollagénekből készülő (rhCollagen) BioInk-et az amerikai cég tüdővel foglalkozó biotechnológiai laborjában fogják használni.

Kezdetben 3D bio-nyomtatott tüdőket készítenek majd transzplantáció céljából, de a későbbiek folyamán az együttműködést kiterjeszthetik más szervekre is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp