Hitler bácsinak szólította a Führert a zsidó kislány, akivel összebarátkozott

Az Egyesült Államokban 11 520 dollárért (3,3 millió forint) árvereztek el kedden fotót, amelyen Adolf Hitler mosolyogva átkarol egy zsidó származású kislányt. Egy napon volt a szülinapjuk, ezért összebarátkoztak.

A fekete-fehér fénykép 1933. június 16-án készült propagandacélból, nem sokkal a náci vezér kancellárrá történt kinevezése után. A fotót Heinrich Hoffman, Hitler hivatalos fényképésze készítette, és azt a náci diktátor aláírásával a kislánynak, az akkor hétéves Bernhardine ‘Rosa’ Nienaunak ajánlotta. Mint később kiderült, a kislány anyai nagyanyja, Ida Voit zsidó volt, így a későbbi nürnbergi törvények értelmében „negyed zsidónak” számított, a zsidó vallási törvények szerint pedig zsidónak.

Rosa Nienau és Adolf Hitler

Rosa Nienau és édesanyja először 1932-ben találkozott Hitlerrel, de a kettejük közti különleges kapcsolat 1933-ban alakult ki, amikor Rosa egy csoport tagjaként a bajorországi Obersalzbergben felkereste a náci diktátort annak születésnapja alkalmából. Amikor Hitler megtudta, hogy a lánynak ugyanakkor van a születésnapja, mint neki, elhívta berghofi rezidenciájára epret enni és fagyizni. Innentől a kis Rosa Hitler bácsinak szólította a Führert.

Hitler és a kislány barátsága 1932-től 1938-ig tartott, és akkor sem szakadt meg, amikor kiderült Rosa Nienau zsidó származása. Hitlert a környezete hiába próbálta meg lebeszélni a barátkozásról, a kapcsolat végül csak 1938-ban szakadt meg, miután Rosát és édesanyját eltiltották attól, hogy a Vezér közelébe menjen. Visszaemlékezések szerint ezt Hitler már tudomásul vette, de egyáltalán nem örült neki.

Bernhardine ‘Rosa’ Nienau öt évvel később, 1943-ban halt meg gyermekbénulásban.

A Chesapeake City-i (Maryland) Alexander Historical Auctions árverezőház nem fedte fel sem az eladó, sem a vásárló kilétét. A marylandi aukciósház már korábban is árverezett el Hitlerhez köthető tárgyakat, 2017 februárjában például 243 ezer dollárért adott el egy náci szimbólumokat viselő piros telefonkészüléket, amelyet valaha Hitler használt, és egy másik vevőnek eladott 24 300 dollárért egy elzászi kutyát ábrázoló porcelánt is, amely ugyancsak a néhai diktátoré volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp