Tömegmészárlásokat akadályozna meg egy izraeli találmány

A detroiti zsidó közösség már előrendelte a terméket, és a rendszert 25 helyen fogják beszerelni a városban.

A Gabriel nevű 2016-ban alapított start-up okos, nem túl drága és könnyen használható megoldást kínál a tömegmészárlás ellen olyan közösségi terekben, mint az iskolák, közösségi központok, zsinagógák vagy templomok.

Yoni Sherizen, a Gabriel ügyvezetője elmondta, hogy 15 évig dolgozott a zsidó közösségben, mielőtt az üzleti szférában alapított vállalkozást. Az eredeti motivációt az adta, amikor 2016-ban lövöldözés tört ki a Tel-Avivi Sarona Marketen, illetve a néhány nappal később egy floridai Pulse nevű bárban. Sherizen ekkor határozta el, hogy egy olyan technológiai platformot fejleszt ki, amely megváltoztatja a hasonló események kimenetét.

A szerkezet 3 részből áll. Az első egy falon elhelyezett eszköz, amelyen egy pánik gombot lehet megnyomni, amely értesíti többek között a rendőrséget, és videó és kommunikációs eszközként működik. A második rész egy okostelefon applikáció, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy vészjeleket küldjenek és másokat riasszanak.  És végül a cég kifejlesztett egy intuitív műszerfalat, amely közvetlen videó- és hang-visszajelzést és egy dinamikus helyszíntérképet tud adni.

„Olyan terméket akartunk kifejleszteni, amit nem csupán könnyű használni, de beüzemelni sem nehéz. Vannak a katonaság és a kormány által létrehozott platformok a piacon, de ezeknek az ára 200.000 dollárnál kezdődik”, mondta Sherizen. „Ez az eszköz már 10.000 dollárért kapható, és a teljes szolgáltatás 20-30.000 dollárba kerül. Ez a fejlesztés új fejezetet nyit az önvédelmi piacon, ami mára sajnos minden gyermek életének része lett az Államokban.”

Yoni Sherizen és Asaf Adler

A terméket olyan fejlesztői csapat hozta létre, amelynek tanácsadói között volt Ram Ben-Barak volt-Moszad vezető, Yohanan Danino Izrael ex-rendőrfőkapitánya, Kobi Mor, az izraeli titkosszolgálatok tengerentúli akcióinak vezetője és Ryan Petty, a parklandi lövöldözés áldozatának az édesapja. Sherizen és cégtársa, Asaf Adler néhány héten belül fogja piacra dobni a kész terméket. A fejlesztők sikeres pilot-programot hajtottak végre Detroitban, ahol már meg is rendelték a terméket, amelyet 25 helyszínen fognak beszerelni. Sherizen arra számít, hogy más közösségek is követik majd a detroitiak példáját a pittsbourghi események miatt.

GABRIEL – Smart Crisis & Lockdown Management for Communities

Gabriel is a cutting edge crisis management system that helps keep your community safe in the event of danger with easy to use and affordable smart technology.

 

„Sajnos minden hónapban előfordul valamilyen támadás. A vegasi lövöldözés után meg tudtuk mutatni, hogy a rendszerünk sokkal gyorsabban kimutatta volna, hol tartózkodik a támadó”, mondta Sherizen.

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség felmérése szerint a 15-21 év közötti fiatalok 75%-a számára okoz komoly stresszt a tömegmészárlástól való félelem Amerikában. Az aggasztó számokat 3 nappal a pittsbourghi lövöldözés után tették közzé, amely a Fegyveres Erőszak Archívum szerint a 294-dik volt a 2018-as évben elkövetett fegyveres támadások között, és a szám azóta 307-re nőtt, beleértve a múlt szerda éjszakai, egy dél-kaliforniai bárban elkövetett, halállal végződő lövöldözést.

The Israeli start-up aiming to prevent the next Pittsburgh massacre

Dear Reader, As you can imagine, more people are reading The Jerusalem Post than ever before. Nevertheless, traditional business models are no longer sustainable and high-quality publications, like ours, are being forced to look for new ways to keep going. Unlike many other news organizations, we have not put up a paywall.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp