Halálos áldozata is van a Gázából Izraelre zúduló rakétatámadásoknak

24 óra alatt több mint 400 rakétát lőttek ki Gázai övezetből Izrael déli településeire. A tűzszüneti megállapodás a legfrissebb híradások szerint már megszületett, ennek ellenére tovább folytatódnak a támadások.

Az éjjel egy Gázából kilőtt rakéta eltalálta egy négyemeletes ház legfelső szintjét Askelónban. A találatnak egy halálos áldozata és számos sebesültje, köztük két életveszélyes állapotú sérültje is volt. Eddig összesen 74 izraeli sebesültje van a rakétatámadásoknak.

Egy Gázából kilőtt rakéta által eltalált családi ház Askelónban.

Az izraeli lakott területek felé tartó rakéták túlnyomó többségét még a levegőben megsemmisíti a Vaskupola légvédelmi rendszer, néhány rakéta azonban áthatolt rajta, és az övezettől északra található, tengerparti Askelónban éjjel becsapódott hat töltet.

Ma délelőtt összeült az izraeli biztonságpolitikai kabinet, hogy további lépésekről döntsön. Az izraeli hadsereg a levegőből, szárazföldről és a tengerről is lőtte a gázai célpontokat, a Hamász vezetői azonban rejtekhelyekre vonultak, és kiürítették a szervezet erődítményeit.

A hadsereg csapatösszevonásokat hajtott végre a gázai határ mentén, egyben megkezdte a tartalékosok mozgósítását, de egyelőre elsősorban a Vaskupola légvédelmi rendszer működésének kiterjesztéséhez szükséges embereket hívják be.

Izrael déli részén nincs tanítás, csak a biztonságos óvóhelyekkel rendelkező munkahelyeken dolgozhatnak, nem tartják meg a nagyobb tömegek részvételével tervezett rendezvényeket. Nemrég pont emiatt indult el több mint ezer középiskolás a régióból Jeruzsálembe demonstrálni.

Nyugalomban szeretnének felnőni a gázai határ közelében élő középiskolások – Kibic Magazin

Több mint száz izraeli középiskolás indult el a Gázai övezet határától Jeruzsálembe, hogy ezzel hívják fel a törvényhozók figyelmét a rakétákkal sújtott régió problémáira. A tiltakozó menet öt napja alatt nagyjából 90 kilométert fognak megtenni a diákok. „Hadd nőjünk fel nyugalomban!” – olvasható a gázai határ mellől induló középiskolás tiltakozók pólóján.

A televízió szakértői szerint eddig egyik fél sem vetette be fegyverarzenáljának lényegi részét, a Hamász csak a határhoz közeli településeket támadja, a távolabbra eljutó rakétákat a háborús helyzet fokozódására tartogatja. Egyelőre Izrael is csak viszonylag mérsékelt válaszokat ad, az izraeli hadsereg  ugyanis a háború elkerülésének érdekében próbálja elkerülni, hogy civil áldoazatai legyenek a válaszcsapásoknak. A palesztinok eddig hat halálos áldozatról számoltak be.

A háttérben az ENSZ és Egyiptom diplomatái megpróbálják visszafordítani az erőszak kiterjedésének folyamatát, közvetítő tárgyalások folynak a néhány napja még eredménnyel biztató tűzszüneti tárgyalások felújítására.

A legfrissebb híradások szerint a ynet arról ír hogy megszületett a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász között. A Gázát uraló radikális palesztin szervezet az közölte, hogy beszünteti a rakétatámadásokat, amennyiben Izrael is felfüggeszti a katonai akciókat. Korábban az izraeli izraeli biztonságpolitikai kabinet azt közölte, hogy utasította a hadsereget, hogy tegyen meg minden szükségesnek tartott lépést.

A hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésének fedezésére az izraeli légierő rakétákkal támadott gázai célpontokat.

Rakéta-cunami zúdult Izraelre – Kibic Magazin

A vaskupola rendszer sem tudta kivédeni az összes becsapódó rakétától az izraeli lakott területeket. A hadsereg jelentése szerint több mint 90 rakétát és aknavetőt lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre hétfő délután. Egy busz teljesen leégett, egy 19 éves fiatalember súlyosan, többen könnyebben megsérültek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp