Elhunyt Stan Lee, az emberi szuperhősök atyja

95 éves korában elhunyt Stan Lee, a Pókember, az X-Men és még sok más ismert képregényfigura megalkotója. Lee az által megálmodott szuperhősökről készült filmekben is rendszeresen felbukkant.

Stan Lee 1922. december 28-án, Stanley Martin Lieber néven született New Yorkban Romániából bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Lee 1939-ben kezdett el dolgozni a Timely Comicsnél, amely a ’60-as években a Marvel névre váltott.

Stan Lee

A kiadót vezető Martin Goodman Lee-t bízta meg azzal a feladattal, hogy a rivális DC Comics szuperhőscsapatához hasonlót hozzon létre a Marvel számára. Így született meg többek között az X-Men, Hulk, a Fantasztikus Négyes, Thor, Daredevil, Vasember és az egyik legismertebb szuperhős, Pókember.

Lee hősei a DC tökéletes figuráihoz (Superman, Batman, Wonder Woman stb.) képest azonban sokkal emberibbek lettek. Olyanok, akik hibázni is tudnak, akiknek az emberfeletti képessége néha inkább átok, mint áldás. A Marvel-hősök között van gazdag, középosztálybeli, sokan depresszióval küzdenek és nehezen tudják feldolgozni különleges erejüket, vagy éppen azt a módot, ahogy szert tettek rá.

De a Marvel-univerzum negatív szereplői sem a leggonoszabbak a világon, ott van például a holokauszttúlélő Magneto, aki azért kezd az emberiség elleni harcába, hogy megvédje a mutánsokat, hogy azok nehogy úgy járjanak, mint a nácik által meggyilkolt családtagjai. Az ilyen ellenmondások egyáltalán nem ritkák a Lee által megálmodott karakterek világában, ahol sokszor tényleg nehéz megkülönböztetni a jókat a rosszaktól.

Lee képregényeiből rengeteg rajz- és előszereplős film készült az évek során, és készül a mai napig is. Lee pedig előszeretettel szerepelt ezekben a filmekben, sokszor feltűnt néhány másodpercre a saját maga alkotta univerzumban. 1989 óta összesen 56 alkalommal bukkant fel a Marvel valamelyik filmjében. Ezeket az alábbi videóban gyűjtötték össze:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp