Merkel: fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A globalizáció felgyorsulása és a digitalizáció előrehaladása sok embert tölt el aggodalommal, és az ilyen korszakokban mindig nagy a veszély, hogy előretörnek a mély átalakulás összetett problémáira “egyszerű válaszokat” kínáló erők, mondta a német kancellár pénteken a Kristályéjszaka 80-dik évfordulóján.

Angela Merkel a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) egy zsinagógában tartott rendezvényén tartott beszédet a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes pogromsorozat kezdetének 80. évfordulója alkalmából.

Ezekre a helyzetekre érvényes a “már a kezdetben állj ellent” parancsa, vagyis az, hogy a bajt csírájában kell elfojtani. Ezért a kristályéjszakáról “azzal az ígérettel emlékezünk meg, hogy határozottan szembeszállunk a nyílt és plurális társadalmunk elleni támadásoknak” – húzta alá a német kancellár.

Angela Merkel

A pogromokról annak tudatában kell megemlékezni, hogy nem tétlen szemlélő, hanem valójában résztvevő, aki eltűri az elfogadhatóság határainak átlépését és a bűncselekményeket. Ezért “a demokratikus többségnek ébernek kell lennie”, és “a jogállam nem lehet toleráns, ha bárkit is megtámadnak vallása vagy bőrszíne miatt” – tette hozzá Angela Merkel.

Kiemelte, hogy mindenkinek ki kell állnia az alaptörvény értékei mellett, az államnak pedig következetesen fel kell lépnie a gyalázkodás, a kirekesztés, az antiszemitizmus, a rasszizmus és a “jobboldali radikalizmus” ellen.

“Ugyanilyen következetességgel kell cselekednie, amikor zsidók és Izrael elleni gyűlölet mutatkozik meg az országunkban élő olyan emberek részéről, akik egy más vallási és kulturális háttérrel rendelkeznek” – fogalmazott Angela Merkel.

A pogrom, amely mindent megváltoztatott – 80 éve történt a kristályéjszaka – Kibic Magazin

1938. november 9-10-én lángba borultak a zsinagógák a náci Németország egész területén. A központilag irányított pogrom a megrongált több ezer zsidó üzlet összetört kirakatüvegeiről kapta a kristályéjszaka nevet. „A kristályéjszaka mindent megváltoztatott” – mondja a kilencvenes éveiben járó Ruth Weistheimer abban a Leo Baeck Intézet által készített videóban, amelyben holokauszt túlélők mesélnek a Kristallnachtról, vagyis a kristályéjszakáról.

 

Merkel hozzátette, hogy nem szabad általánosító módon megbélyegezni muszlim embereket a vallásuk nevében elkövetett bűncselekményekért, de minden Németországban élő embernek el kell köteleznie magát az alaptörvény mellett.

Josef Schuster, a ZdJ elnöke kiemelte: az egyre gyakoribb antiszemita és idegenellenes támadások az egész országra szégyent hoznak, és nem csak az elkövetők felelősek értük, hanem azok is, akik a háttérben gyűlöletre uszítanak.

Josef Schuster

Azzal összefüggésben, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) pártjai közül egyedül a jobboldali ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) részéről nem hívtak meg vendégeket a rendezvényre, azt mondta, hogy “van egy párt a Bundestag jobboldalának szélén, amely tökélyre fejlesztette ezt az uszítást”.

November 9. hármas évforduló a német történelemben, az 1938-as kristályéjszaka mellett ezen a napon kiáltották ki a weimarinak nevezett köztársaságot 1918-ban, és a berlini fal ledöntése is november 9-én kezdődött 29 éve, 1989-ben. Az idén a kerek évfordulókra irányult a legnagyobb figyelem, és mielőtt a ZdJ szervezéséven a Pestalozzi utcai zsinagógában megemlékeztek a náci Németországban 80 éve történt antiszemita pogromokról, a Bundestagban emlékülést tartottak, amelyen a köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója volt a fő téma.

Az ünnepség szónoka Frank-Walter Steinmeier (az alábbi kép jobb szélén fején fekete kipával – szerk.) szövetségi elnök volt, aki kiemelte: 1918. november 9-én “éppen olyan kevéssé volt előre meghatározott a demokrácia bukása, mint amennyire kevéssé garantált a fennmaradása most, száz évvel később”.

Mint mondta, nyomás alá került a liberális demokrácia, ellenfelei egyre hangosabbak és öntudatosabbak. Az elégedetlenség a demokráciával egyre nagyobb, már a “társadalom közepét” is elérte, és egyre többen vannak, akik számára a parlament már nem a társadalom gondjainak politikai megoldására szolgáló intézmény.

Ezek az emberek “nem mind a demokrácia ellenfelei, de mind hiányoznak a demokráciának” – húzta alá Frank-Walter Steinmeier, hozzátéve: a száz éve kikiáltott köztársaság története éppen azt mutatja, milyen nagy szükség van polgárokra, akik vállalják a demokratikus politika fáradalmait, mert hisznek értékében.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp