Izraelben járt az Erdélyi Riport

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Román Televízió kolozsvári stúdiója látogatott el Izraelbe, ahol magyar és román nyelvű riportsorozatot készítettek a tévé munkatársai. A műsorban többek között holokauszttúlélők, az Új Kelet munkatársai, Erdélyből kivándorolt izraeliek szólalnak meg, de azt is bemutatják, hogy milyen is egy kibuc.

A Román TV kolozsvári stúdiójának Karaván című műsora ezúttal Izraelbe látogatott el, hogy riportsorozatban mutassa be az Izraelben élő magyar és román ajkú zsidó közösségeket. A tévé magyar és román nyelvű munkatársai tulajdonképpen két párhuzamos riportsorozatot készített november 5. és 8. között.

A magyar nyelvű verzióban Orbán S. Katalin, az Erdélyi Riport munkatársa beszélget a Nagybányán született Somfalvi Attilával, aki 11 éves korában, a szüleivel együtt alijázott. Jelenleg Tel-Avivban él, és újságíróként dolgozik.

Más Tel-Avivban élő újságírók is megszólalnak a műsorban, Vadász Éva, az Új Kelet főszerkesztője és a lap fotósa, Salamon Sára arról mesélnek, hogy milyen az élet Izrael legpezsgőbb városában.

A 100 évvel ezelőtt Kolozsváron indult, és a II. világháború után Izraelbe költözött Új Kelet múltjáról és jelenéről Vadász Éva mellett Steiner Kristóf, a lap tulajdonosa is beszél.

Megismerkedhetünk még a Rehovot városában élő Rosenthal Verával, aki csodával határos módon menekült meg a nyilasok elől, édesapját azonban a nácik meggyilkolták Kárpátalján, nevelőapját pedig már Izraelben az arabok ölték meg.

A riportban megjelenik a szintén holokauszttúlélő, most 99 éves Mózes Teréz is, aki Nagyvárad kulturális életének egyik meghatározó alakja volt. Nyugdíjas éveire pedig Izraelbe költözött.

Az Erdélyi Riport munkatársa a Rehovot közelében lévő Givat Brenner kibucba is ellátogatott, hogy bemutassa ezt a különleges településformát.

A riportsorozat többi részében a Romániából kivándorolt zsidók által 1882-ben létrehozott Zichron Jákov városában beszélgetnek a Tordán született Hartmann Tamással. Ellátogatnak az Erdélyből származó zsidók éves tel-avivi találkozójára, illetve a rehovoti piacra is, ahol kiderül, hogy Izraelben mindenki csak az országban termesztett zöldséget és gyümölcsöt fogyasztja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp