Izraelben járt az Erdélyi Riport

A Román Televízió kolozsvári stúdiója látogatott el Izraelbe, ahol magyar és román nyelvű riportsorozatot készítettek a tévé munkatársai. A műsorban többek között holokauszttúlélők, az Új Kelet munkatársai, Erdélyből kivándorolt izraeliek szólalnak meg, de azt is bemutatják, hogy milyen is egy kibuc.

A Román TV kolozsvári stúdiójának Karaván című műsora ezúttal Izraelbe látogatott el, hogy riportsorozatban mutassa be az Izraelben élő magyar és román ajkú zsidó közösségeket. A tévé magyar és román nyelvű munkatársai tulajdonképpen két párhuzamos riportsorozatot készített november 5. és 8. között.

A magyar nyelvű verzióban Orbán S. Katalin, az Erdélyi Riport munkatársa beszélget a Nagybányán született Somfalvi Attilával, aki 11 éves korában, a szüleivel együtt alijázott. Jelenleg Tel-Avivban él, és újságíróként dolgozik.

Más Tel-Avivban élő újságírók is megszólalnak a műsorban, Vadász Éva, az Új Kelet főszerkesztője és a lap fotósa, Salamon Sára arról mesélnek, hogy milyen az élet Izrael legpezsgőbb városában.

A 100 évvel ezelőtt Kolozsváron indult, és a II. világháború után Izraelbe költözött Új Kelet múltjáról és jelenéről Vadász Éva mellett Steiner Kristóf, a lap tulajdonosa is beszél.

Megismerkedhetünk még a Rehovot városában élő Rosenthal Verával, aki csodával határos módon menekült meg a nyilasok elől, édesapját azonban a nácik meggyilkolták Kárpátalján, nevelőapját pedig már Izraelben az arabok ölték meg.

A riportban megjelenik a szintén holokauszttúlélő, most 99 éves Mózes Teréz is, aki Nagyvárad kulturális életének egyik meghatározó alakja volt. Nyugdíjas éveire pedig Izraelbe költözött.

Az Erdélyi Riport munkatársa a Rehovot közelében lévő Givat Brenner kibucba is ellátogatott, hogy bemutassa ezt a különleges településformát.

A riportsorozat többi részében a Romániából kivándorolt zsidók által 1882-ben létrehozott Zichron Jákov városában beszélgetnek a Tordán született Hartmann Tamással. Ellátogatnak az Erdélyből származó zsidók éves tel-avivi találkozójára, illetve a rehovoti piacra is, ahol kiderül, hogy Izraelben mindenki csak az országban termesztett zöldséget és gyümölcsöt fogyasztja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp